Измериха средната класа у нас

Измериха средната класа у нас

Измериха средната класа у нас

Почти 47% или около 3.5 млн. българи са средна класа в България към 2010 г. според измерванията на ново проучване на Института за пазарна икономика. Авторът му, Стоян Панчев, уточнява, че с изследването си поставя за цел да дефинира и измери средната класа у нас през последните години, както и нейната политическа роля и влияние върху обществено-политическия живот.

Като основен показател за дефинирането на средна класа той използва т.нар. медианен (най-често срещан в групата ) нетен еквивалентен доход на едно домакинство. Чрез този подход се проследява класовото разграничаване по доходи на населението у нас от 2005 до 2010 г.

Така авторът на проучването установява и ясен количествен критерий за принадлежност към средната класа у нас: 2400 лв. нетен месечен доход към 2010 г. на четиричленно семейство от двама възрастни две деца. По този показател е изчислено, че в категорията средна класа попадат 46.9% от цялото население, хората с ниски доходи са 43.4%, а тези с високи доходи – 9.7%.

Ето и още изводи от проучването

- Броят на хората, които могат да се считат за средна класа, е намалял с около 200 000 души в периода от 2005 до 2010 г.

- Средната по доходи класа у нас забогатява по време на икономическия бум и не губи голяма част от доходите си в първите две години от кризата (2009-2010 г.), са друга част от изводите.

- Броят на хората, живеещи в домакинства с високи доходи, се увеличава през периода 2005 г. – 2010 г. с около 2% за сметка на средната по доходи класа.

Освен по-горните резултати изследването дискутира и политическата роля на средната класа. Аргументирана е необходимост от наличие на независима група от хора, които да защитават либералната демокрация, без да целят облагодетелстване чрез политическия процес. Разгледани са и случаите, в които средната класа може да влияе негативно на демократичния процес, а именно – когато благосъстоянието на нейните членове зависи от преразпределението на публични ресурси.

Пълното изследване можете да прочетете тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ