България

Политика

|

Общество

|

Иран иска да строи петролна рафинерия във Варна

Иран иска да строи петролна рафинерия във Варна

Иранският посланик у нас Голамреза Багери Могадам предложи неговата страна да построи петролна рафинерия в област Варна, предаде БТА. Офертата била направена по време на среща между Могадам и областния управител на Варна Данчо Симеонов.

По думите на иранския посланик страната му е готова да построи рафинерията изцяло, със съвместно участие или с договор. „Готови сме да изпълним този проект по начин, който България предпочита", обясни Могадам.

Посланикът обясни, че страната му има огромен опит в нефтопреработвателната промишленост, като припомни, че Иран е на второ място в света по залежи на петрол и на второ място по износ сред страните от ОПЕК.

Областният управител Данчо Симеонов обещал да информира правителството за разговорите с делегацията от Иран и за изразените намерения.

По-рано днес Симеонов и колегата му от областта Западен Азербайджан в Иран Вахид Джелалзаде подписаха споразумение за сътрудничество между двете области.

Иранската провинция е готова да работи в областта на транзита, туризма, икономиката, износа на плодови сокове и концентрати и други. Обсъждано е в бъдеще, ако съществува възможност, да бъде разкрита и автобусна линия от Варна до столицата на Западен Азербайджан.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ