България

Политика

|

Общество

|

Купуваме газ от Азербайджан през 2013 г.

Купуваме газ от Азербайджан през 2013 г.

Първият природен газ от Азербайджан ще може да потече за България през 2013 г. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се срещна в Баку с азербайджанския министър на промишлеността и енергетиката Натиг Алиев.

2013 г. е срокът, с който Българският енергиен холдинг и гръцката компания ДЕПА се ангажираха пред министър Трайков да завършат строителството на междусистемната газова връзка България – Гърция. Второто условие за осъществяване на доставките за България е сключването на междуправителствено споразумение  между Азербайджан и Турция за транзита на природен газ.

Двете страни се договориха да бъде осигурен сухопътният маршрут за доставки, като бъде използван максимално капацитета на междусистемните връзки на страната ни със съседни държави.

„Тези доставки са важни за България, защото гарантират алтернативни източници и маршрути за доставка на газ. Важни са и за цяла Югоизточна Европа, заради създаването на конкуренция, която води до по-ниски цени за потребителя. Азербайджан също е заинтересован, тъй като намира нови пазари“, подчерта министър Трайков.

Алиев заяви готовността на Азербайджан да търси и други възможности, освен „Набуко“. Необходимо е да има обща концепция за Южния газов коридор и да се оцени целесъобразността от допълнителна диверсификация на маршрутите, заявиха двамата министри.  В момента се обсъждат различни проекти за пренос на природен газ - проект за пренос на компресиран газ до България, както и проекти за втечнен природен газ до Украйна и с Румъния.

Газ от Азербайджан за България и региона може да потече и по интерконектора с Турция, както и чрез доставки на компресиран газ от грузинското до българското крайбрежие през Черно море, за което ще стартира предпроектно проучване. Министър Алиев и президентът на азербайджанската държавна компания за нефт и газ СОКАР Ровнаг Абдулаев потвърдиха количеството от 1 млрд.куб. м. природен газ за България, независимо от количествата предназначени за проекта „Набуко“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ