М-Тел стартира проект в подкрепа на приемните семейства

М-Тел стартира проект в подкрепа на приемните семейства

М-Тел стартира мащабен проект, който цели да подкрепи и популяризира приемната грижа. Той ще се осъществи в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум и Държавна агенция за закрила на детето, съобщиха от телекома.

Инициативата се нарича „Приеми дете. Създай бъдеще“ и ще предоставя на 100 нови приемни семейства ежемесечна финансова помощ за период от една година. Семействата, приели в дома си дете, лишено от родителски грижи, ще получават допълнителни 100 лева всеки месец, с които ще покриват част от разходите си. За пожелалите да се грижат за отглеждането на дете с увреждане, подкрепата ще бъде удвоена. Инициативата ще включва и информационна кампания в цялата страна през 2012 г., с която ще се популяризира социалната услуга и възможностите за нейната успешна реализация.

Допълнителната финансова помощ ще бъде достъпна за онези семейства, които заявят интерес да станат приемни родители след 1 януари 2012 г., и които ще бъдат утвърдени като такива след преминаването на регламентирания от Закона за закрила на детето подбор.

Приемната грижа е възможност за децата, лишени от грижите на родителите им, да израснат в семейна среда, да установят емоционална връзка с приемните си родители, да усвоят правилни социални модели на поведение и да развият своя потенциал за независим живот. Развитието на „социалната услуга”, като алтернатива на институционалното отглеждане на деца, се смята за изключително важен елемент от реформата на настоящата система.

Проектът „Приеми дете. Създай бъдеще” ще подкрепи приетия от правителството План за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. Той цели затварянето на 137 социални домове за деца в следващите 15 години и предотвратяването на изоставяне на деца в подобни институции. В тази връзка инициативата е навременен отговор и на нуждата от приемни родители, която се очаква да възникне след влизането в сила през 2013 г. на забрана за изоставяне на малки деца от до 3 годинки в домовете.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ