Напливът на бежанци към България се увеличава

Напливът на бежанци към България се увеличава

Напливът на бежанци към България се увеличава

От януари до септември 6776 души са потърсили убежище в страната, докато за цялата 2013 г. броят е бил 7144. Това стана ясно от статистика на Държавната агенция за бежанците.

Само през септември бежанците са се увеличили с 1220 души. От тях 397 са деца. Почти толкова е бил броят им за цялата 2012 г., предаде "24 часа".

Бежанската вълна се засилва от юли. Оттогава в страната успяват да влязат и да поискат статут над 1000 души месечно, докато в началото на годината са били по 300-500.

Заради изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан се засилва вълната от тази държава, обясниха от държавната агенция. Все още обаче най-големият брой бежанци идват от Сирия.

Очакванията са вълната откъм Турция да продължи да се засилва заради терора, който упражняват джихадистите от “Ислямска държава” в Сирия и Ирак. Прогнозите били бежанците да опитват да влязат в България и през морската граница.

Бежанските центрове също започват да се препълват. Препълнен е вече и този във “Враждебна”, където при 300 места има настанени 304 души. Само 8 свободни места пък остават в бежанския център в кв. “Военна рампа” в София, който има капацитет да приеме 700 бежанци. 10 места остават и в с. Пъстрогор.

Все още свободни места за настаняване на бежанци има в центровете в Баня, “Овча купел” в столицата, Харманли и Ковачевци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ