Само 1% от българите печелят достатъчно за комфортен живот

Само 1% от българите печелят достатъчно за комфортен живот

Около една четвърт от българите (25,5%) не изпитват материални затруднения. Едва 1% от сънародниците ни обаче живеят комфортно с доходите, които печелят. Това сочат резултати от изследване, представено от доц. Лилия Димова, съобщава БТА. В Словения заработваните възнаграждения осигуряват комфортен живот на 35% от населението, в Чехия и Словакия – на по 13 на сто, а в Полша – на 8%.

Над 40% от българите живеят трудно или едва свързват двата края според същото изследване. Този показател се е увеличил със 7 пункта за периода  2011-2013 г.

Почти всяко трето българско домакинство или 32%, разчита на пенсии като основен източник на доходи, става ясно още от проучването. Съответно за Чехия, Холандия, Кипър  и Русия този дял е около 20 на сто.

Проучването е проследило и нагласите на гражданите в отделните държави по отношение на социалния им статус. Резултатите показват, че над  90% от българите, участвали в анкетата, смятат, че животът на повечето хора в страната се влошава, вместо да се подобрява. Но за разлика от повечето подобни допитвания, тук страната ни не е водеща по негативни оценки. Пред нас са португалците, където 95% от населението е на мнение, че животът на повечето хора се влошава и испанците с 91% на същото мнение.

Според други изводи в изследването българите сме сравнително толерантен народ, като в това отношение изпреварваме руснаци, унгарци, чехи, португалци, англичани, но, както в цяла Европа, така и при нас отношението ни "към другите" и "различните" е избирателно.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ