Синята коалиция поиска да бъде отменен мораториумът на шистовия газ

Синята коалиция поиска да бъде отменен мораториумът на шистовия газ

Синята коалиция поиска да бъде отменен мораториумът на шистовия газ

Мораториумът на шистовия газ трябва да бъде отменен. Това предлагат от Синята коалиция. Съпредседателят на коалицията Иван Костов заяви, че е получил становище от БАН, според което било неразумно България да изпусне шанса си за добив на шистов газ, предаде „Фокус”.

„След запитване до председателя на БАН акад. Никола Съботинов получихме негов отговор, с който той изпрати становище, което е прието от Геологическия институт при БАН. Геологическият институт приема проучването за шистов газ при строг контрол и счита, че е неразумно България да изпусне този шанс. Това е първото официално запознаване с най-авторитетната възможна експертиза. С този акт на забрана Народното събрание, поддавайки се на панически страхове, предизвикани от външен натиск, забрани извършването на цяла серия сондажи за проучвания в друга посока. Колегите Михаил Михайлов и Иван Иванов са изработили предложение за решение на Народното събрание, към което се присъединявам”, заяви Костов.

Внасяме проекторешение за отмяна на мораториума на шистовия газ, допълни Михаил Михайлов от Синята коалиция.

Енергийната сигурност на България минава през разширяване на енергийната й независимост. Предлагаме да защитим националната сигурност на страната, заяви още депутатът от коалицията Иван Иванов.

На 18 януари парламентът прие забраната за прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на шистов газ и нефт на територията на България.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ