Слави събра и внесе в НС подписката за референдум

Слави събра и внесе в НС подписката за референдум

Слави събра и внесе в НС подписката за референдум

Подписката, инициирана от "Шоуто на Слави" за провеждането на национален референдум за промяна на политическата система събра необходимата подкрепа и днес бе официално депозирана в Народното събрание.

За идеята са се подписали 673 481 души. Папките с подписите бяха представени днес в сградата на Бившия партиен дом, където дойдоха  Слави Трифонов, Иван Кулеков, Иво Сиромахов и останалите членове на Инициативния комитет за референдума, съобщи bTV.

Инициативата беше обявена от телевизионния водещ през лятото на миналата година, като бяха формулирани 6 въпроса за провеждане на всенародно допитване

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

 

Събирането на подписи стартира на 10 ноември 2015 г. Предстои проверка на ГРАО за истинността на представените данни. Ако валидните парафи са над 400 000, допитването ще се проведе.

В инициативата се включиха доброволци от цялата страна, а основен партньор по места беше Гражданско движение ДНЕС.

"Събрани са 673 481, но това не са подписи, това са 673 481 съдби, 673 481-мечти. Необходимо е държавата да се съобрази с тези мечти и съдби.", заяви Слави Трифонов пред журналисти.

 „Не могат да отхвърлят референдума, защото по смисъла на конституцията и на закона за пряката демокрация, тези въпроси трябва да бъдат проведени като референдум и народът да каже дали ги одобрява, или не. Политиците нямат никаква дума в момента“, категоричен бе Трифонов.

Запитан дали има планове да влиза в политиката, той отвърна: “В какъв план, не мога да ви разбера? Това, което правя в телевизионното предаване, също е политика".

Относно това, че е казал, че няма амбиция да се кандидатира за министър-председател или президент, Слави Трифонов, заяви: “нищо подобно не съм казвал. Казах, че в момента е важно да се проведе референдум“.

„Не ме вълнуват партии, за мен те не съществуват под този вид, защото важни са 673 481 личности. Народът ще реши по какъв начин ще изглежда управлението от тук нататък. Този референдум  ще се проведе", заключи Слави Трифонов.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ