Стартира кампанията: „Кой е най-добрият град за живеене в България”

Стартира кампанията: „Кой е най-добрият град за живеене в България”

Стартира кампанията: „Кой е най-добрият град за живеене в България”

За пета поредна година „Дарик” и „24 часа” стартират националното проучване „Кой е най-добрият град за живеене в България”.

В тазгодишната класация организаторите ще включат нови критерии на оценяване, за да се създаде още по-меродавна картина на развитието на големите български градове днес. Измежду тях са: бездомни кучета; раждания на глава от населението; живородени по градове и средна продължителност на настоящия живот на населението.

Във финалната класация ще бъде оценена и смъртността на родилки в България.

Общият брой на критериите е 28. Целият списък можете да видите тук.

„Съзнаваме, че е трудно да се определи точния микс от елементи, които определят качеството на живот в един град, поради което всяка година се опитваме да добяваме нови данни, за да направим още по-добра класация. Въвеждането на нови метрики не е самоцелно - сама така може да преценим дали един град е подходящ за първото място или не. Със сигурност ниското ниво на престъпност, икономическите показатели, възможностите за стартиране на бизнес, ефективният транспорт, услугите и добрите места за обяд/вечеря или разходка в парка са тези, които накланят везните в едната посока. Но има и други фактори, които ни помагат да се чувстваме добре на едно място и не толкова добре на друго”, се казвва в съобщение на организаторите – „Дарик” и „24 часа”.

„Когато все пак разтворим всичките получени данни по обективните критерии на масата пред нас и започнем да обсъждаме градовете в България, в които бихме искали да живеем, стигаме до един финален извод - важно е как се чувстваме в конкретен град, какви хора живеят там, къде можем да изпием чаша вино вечер или да разходим детето си следобед. Нещо повече - никога не забравяме, че приоритет днес са възможностите, които един град създава, за да сбъднем идеите си. Ако имаме желание за малък бизнес - възможно ли е той да бъде успешен точно в този град. Ако ни хрумне да се разходим до близкото море или планина, има ли въобще такива на час път. Ако се прибираме малко по-късно от работа - има ли отворени магазини, възможности за забавления и вероятност да бъдем нападнати или обрани. Ако се разболеем, как ще бъдем лекувани в нашият град, а не онзи на два часа път. Това са все малки и големи неща, които превръщат едни от градовете ни в любими, а други - не толкова”, се казва още в съобщението.

Тази година в класацията ще вземат участие 27 града: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, Смолян и Търговище.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ