"Уолстрийт джърнъл" дава добра оценка за България

Уолстрийт джърнъл дава добра оценка за България

"Уолстрийт джърнъл" дава добра оценка за България

Авторитетният ежедневник „Уолстрийт джърнъл” коментира в статия напредъка на България в борбата с финансовата криза, изразява оптимизъм за въвеждането на еврото и превръщането на страната във важен енергиен център.

Българската икономика, изглежда, се стабилизира, а и се справя с неотдавнашната финансова криза по-добре от повечето си съседи, пише вестникът.

България е от малкото страни, които вероятно ще намалят бюджетния си дефицит до 2,7 % през 2011, без да й се налага да прави съкращения на заплати и пенсии, нито да повишава данъците.

Правителството заявява, че в края на тази година ръстът на безработицата ще бъде под прогнозираните 11,4 %.

Уменията на българските работници се увеличиха сега, когато имат достъп до висококачествено международно образование, смята авторът Ник Скрекас.

Според „Уолстрийт джърнъл” все още има проблеми за бедните и пенсионерите, чийто стандарт е финансово ограничен. Въпреки това нещата са по-добри, отколкото в предишни десетилетия, пише вестникът и припомня въвеждането на валутния борд след кризата от 1996-1997. Докато част от съседите й са изцяло зависими от заеми от ЕС и МВФ,  България отказа да вземе заем от МВФ.

Авторът завършва с анализ на участието на България в енергийните проекти "Набуко" и "Южен поток".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ