8 знака, че сте постигнали успех в живота, дори и да не го вярвате

 8 знака, че сте постигнали успех в живота, дори и да не го вярвате

8 знака, че сте постигнали успех в живота, дори и да не го вярвате

Напълно нормално е от време на време да се чувствате така, сякаш сте се провалили напълно, особено ако сте силно амбициозни и мотивирани.

Високите очаквания неизбежно водят до моменти на разочарование и песимизъм. Идва време, когато всеки човек осъзнава, че на земята няма безгрешни хора и, че никой не може да се справи сам с всички препятствия, пред които го изправя животът.

Повечето хора не искат да си го признаят, но ние живеем в един свят, в който успехът се измерва с материалното богатство, с което разполагаме. Жалко е, че модерният човек е станал жертва на материалистичното мислене, защото дълбоко в себе си всички знаем, че има по-важни неща от колекционирането на скъпи и безполезни предмети.

Според проучване на Strayer University, 90% от американците вярват, че щастието е по-добър индикатор за постигнатия успех в живота, отколкото властта, престижа и богатството. По надолу в класацията, 67% от анкетираните определят успеха като „добри взаимоотношения с приятелите и семейството“, а 60% казват, че най-важното е човек да обича работата си. Само 20% от запитаните свързват успеха с материалното богатство.

Уви, едно е да кажеш нещо, а съвсем друго- да го правиш.

Когато става дума за успех, очите ни често ни повеждат в грешната посока. Трудно е да си представим, че най-успелите хора не са тези, които имат най-големите къщи, най-скъпите коли и най-влиятелните приятели. Колкото и да сте постигнали в живота си, винаги има някои, който има повече, а това ви кара да се чувствате сякаш сте от губещата страна на живота. Проблемът не е в липсата на „играчки“, а във вярата, че те определят нивото на успех.

Истинският успех се крие във вашата същност и в пътя, който сте извървели, за да стигнете дотук. Ако на моменти ви се струва, че не сте толкова успели, колкото бихте могли да бъдете, има голяма вероятност да оценявате стойността си с погрешните критерии.

Понякога човек има нужда от напомняне за всичко, което е постигнал в живота и за премеждията, които е преодолял, за да се озове в тази позиция.

Това са няколко знака, че сте постигнали успех в живота, дори и да не го чувствате:

1. Вече не сте в центъра на вселената

Всички знаем, че „успелите" хора се държат, все едно са център на вселената. Светът е техен, а всички останали просто живеят в него. Това не е успех. Истинският успех изисква способността да чувстваме съпричастност, да разбираме, че чувствата и мечтите на другите хора са също толкова важни, колкото и нашите и че не може да реализираме идеите си без тяхната помощ.

2. Позитивната гледна точка

Надеждата и оптимизмът са основи компоненти на щастливия живот. Ако постоянно мислите за отминали грешки и неуспехи, ще станете озлобени и гневни. Човек постига истински успех, когато започва да гледа на нещата от положителната страна и да вярва, че може да превърне дори най-лошите ситуации в нещо по-добро.  

3. Знанието, че провалът не е вечен

Вече разбирате, че единствените хора, които никога не се провалят са тези, които никога не опитват. Когато не успеете да  постигнете целта си, не приемайте автоматично, че сте пълен провал. Вместо това, използвайте този неуспех като възможност да научите нещо ново и да продължите напред по-сигурен и уверен в себе си.

4. Умението да се гледа в перспектива

Понякога се случват лоши неща. За съжаление, това е напълно естествен  част от живота.

При повечето от нас обаче, най-лошият ни ден може да прилича на почивка за хората, които имат истински проблеми. По света има хора, които нямат достатъчно храна, за да оцелеят и такива, които живеят във военна зона и записват с мисълта, че всеки ден може да бъде последния за тях.

Човек осъзнава, че забравени ключове в колата и липса на повишение в работата са незначителни неудобства, в сравнени с проблемите на голяма част от хората по света. Едва когато човек се научи да гледа на нещата в перспектива той разбира колко успял е всъщност. 

5. Не ви спират скрупули да помолите за помощ, когато имате нужда от нея

Когато отказвате да потърсите помощ, въпреки всички трудности и неприятности, вие показвате емоционална незрялост. Молбата за помощ не ви прави слаби. Всъщност тя ви прави силни. Тя показва, че вече не изпитвате нуждата да се доказвате пред останалите и, че сте приели своите недостатъци.

Никой не може да постигне всичко в живота без чужда помощ. За постигането на цели е необходима работа в екип. Да помолите за помощ или самите вие да  помогнете, е знак за личностно израстване.

6. Разбирате, че животът не е „игра с нулева сума“

Само защото другите успяват, не означава, че вие сте се провалили. Истината е, че просто не сте спечелили. Сигурен знак за това, че сте постигнали успех е способността да празнувате чуждите постиженията с искрен ентусиазъм.

7. Не ви интересува какво мислят другите за вас

Човек се тревожи за чуждото мнение, само когато вярва, че има какво да доказва. Съответно, когато сте верен на принципите си и не се притеснявате за това как изглеждате в очите на другите, може да кажете, че сте постигнали успех.

Разбирате, че сте постигнали нещо, когато започнете да приемате чуждото мнение само и единствено като субективно твърдение, което няма ефект върху реалността. Или с други думи, то не може да повлия на вашата същност и идентичност.

8. Приемате нещата, които не може да промените и коригирате това, което можете

Има разлика между песимизъмът и практичността. Ако към вас лети ураган, няма нищо, което да може да направите, за го спрете. Когато обаче приемете този факт, може да започнете работа по смекчаването на последиците от удара.

 Ако ви уволнят от работа, всеки момент, който прекарвате в отричане на реалността, забавя намирането на нови възможности за бъдещото ви развитие. За да продължите напред, трябва да приемете, че сте поставени пред свършен факт и да започнете да търсите нови опции и да създадете планове за промяна на нещата, които са под ваш контрол. Поемането на отговорност за промяната в нещата, които не харесвате, е един от основните показатели за успех.

Не мислете, че сте се провалили само защото някои от вас има по-добра работа, по-голяма къща или по-хубав автомобил. Истинският успех идва отвътре. 

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“и съосновател на TalentSmart, за BusinessInsider.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ