България

Политика

|

Общество

|

Учени: По произход българите са „особен тип”

Учени: По произход българите са „особен тип”

Българите са особен вид славяни, а не както се смяташе доскоро наследници на тюрксите племена. Сензационното откритие обяви на пресконференция днес акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН.

Той оповести данните от мащабно генетично проучване озаглавено "Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ". То е извършено в продължение на две години от съвместен българско-италиански екип от учени.

 В хода на проучването са били изследвани кръвни проби на 855 българи и българо-мохамедани и после са били сравнени с тези на други европейски популации. Така учените стигнали до извода, че генетично нацията трябва да бъде определена като "особен" тип, което означава, че сме между славяни и средиземноморци, обясни акад. Гълъбов. Тоест, българите са по-близо до поляци и хървати, допълни той. Най-типичните славяни са руснаците.

 Резултатите от проучването са публикувани в американски научни списания и вече се очакват коментарите на историците, коментира още акад. Гълъбов.

 

 

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ