Шефът на енергийния регулатор прогнозира сериозен скок на тока от юли

Шефът на енергийния регулатор прогнозира сериозен скок на тока от юли

През юли може да има сериозно увеличение на тока. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

По думите му вероятността за увеличението се дължи на различни фактори - стачката в „Мини Марица-изток", изискването за България да купува квоти вредни емисии, оскъпяването на зелената енергия, както и поисканото от НЕК увеличение на електрическата енергия с 4,5%.

Всичко това може да доведе до оскъпяване на електричеството с между 10% и 15% от юли тази година, обясни Семерджиев.

Според него ако стачката в „Мини Марица – изток” продължи повече от седмица ще доведе до влошаване на работата на на централите, което ще се отрази на цените.

„Ако стачката продължи повече от месец, цената на електроенергията ще трябва да се вдигне поне с 10% от 1 юли 2012 г. Това увеличение ще е необходимо, за да може да се компенсират допълнителните разходи на НЕК. Цялата електроенергийна система няма да може да влезе в добър ритъм след един такъв период“, уточни Семерджиев.

Той е убеден, че ако стачката е по-кратка, може би изобщо няма да се отрази върху цените, единствено трябва да се натоварят самите мини да осигурят същия запас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ