Ръст в българската икономика през следващите месеци, но криза още дълго ще се усеща

Ръст в българската икономика през следващите месеци, но криза още дълго ще се усеща

Ръст в българската икономика през следващите месеци, но криза още дълго ще се усеща

Българската икономика ще има ръст през следващите тримесечия, но кризата ще се усеща още дълго време според прогнозата на Института за икономически изследвания при БАН.

Излизането от кризата се свързва с достигането на нивата на БВП отпреди нея, което все още е далеч, заяви директорът на института Митко Димитров.

Пречки пред излизането от кризата са ниската ликвидност в банковата система, изтичането на капитали от страната и отсъствието на чужди инвестиции, продължаващото неусвояване на европейските субсидии, проблемите с държавния бюджет и безсмисленото пропиляване на енергия за влизане на страната в еврозоната, смята Гарабед Минасян.

Той препоръча БНБ да разхлаби паричната политика - колкото е възможно при валутния борд, като намали минималните задължителни резерви, които в България са 10%, а в ЕС - 2%. Така централната банка ще помогне търговските банки да си решат ликвидните проблеми. 

Централната банка се опасява, че при разхлабване на паричната политика банките ще изнесат пари към централите си навън. Разчетите на икономистите на БАН обаче показват, че тези опасения са неоснователни - по-малко от половината от изтеглените пари от страната през последното тримесечие на 2008 г. се дължат на това. 

За две години до края на юли 2010-а трансферите от фондовете на ЕС са намалели с 65%, съобщиха икономистите от БАН.

Съветът на учените е кабинетът да преструктурира и рационализира разходите си, а не да ги намалява.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ