„Блумбърг“: Цената на петрола скочи след атентата в Бургас

„Блумбърг“: Цената на петрола скочи след атентата в Бургас

Цената на петрола се е повишила след атентата в бургаското летище „Сарафово”, пише агенция „Блумбърг”.

Септемврийските фючърси на на брента, търгуван на лондонската борса, са се покачили с 2,64 долара, или 2,5%, до 107,8 долара за барел. Цената на лекия суров петрол също се увеличи, като късно снощи на нюйоркската борса се търгуваше при ръст от 2,79 долара, или 3,1%, до 92,66 долара за барел.

От „Блумбърг“ посочват, че това до голяма степен се дължи на напрежението в Близкия Изток породено от атентата в Бургас, при който загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса и още един човек и задълбочаващата се криза в Сирия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини за случилото се Иран и ливанското шиитско движение „Хизбула“ и заплаши, че страната му ще предприеме военни действия, което застраши сигурността в региона. Едновременно с това продължаващият повече от година конфликт в Сирия набира скорост, което допълнително покачва цената на „черното злато“ нагоре.

Хората са много загрижени за това, което се случва в Близкия изток. Иран се върна в светлината на прожекторите и се влошава ситуацията в Сирия. Това повишава геополитически риск в региона“, заяви Джейсън Шенкер, президент на Prestige Economics LLC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ