160 зарядни станции за електромобили ще бъдат изградени у нас с 40 млн. евро

160 зарядни станции за електромобили ще бъдат изградени у нас с  40 млн. евро

160 зарядни станции за електромобили ще бъдат изградени у нас с 40 млн. лв. Парите са от бюджетът на Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., който е 3,718 млрд. лв., съобщи в Русе зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков. Средствата по програмата ще бъдат използвани основно за развитие на железопътната и пътната инфраструктура по Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), внедряване на интелигентни транспортни системи, насърчаване на интермодалността и изграждане на инфраструктура за алтернативни горива. Зарядните станции ще са по републиканската пътна мрежа, а 4 в пристанищата за обществен транспорт с национално значение.

„Това ще допринесе за насърчаване на енергийната ефективност, за намаляване на емисиите на парникови газове и опазването на околната среда и климата“, изтъкна транспортният заместник-министър по време на кръгла маса „Потребност от съвместна дейност на политици и учени за декарбонизация и интелигентни решения в областта на транспорта“, организирана от Русенския университет „Ангел Кънчев“.

По Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) са планирани инвестиции за кпуване на 7 двуетажни и 35 едноетажни електрически мотрисни влака, 20 едноетажни пуш-пул състава, 18 електрически маневрени локомотива, както и доставката на бордово оборудване за 108 електрически локомотива и мотрисни влака. Политиката ни е насочена към осигуряване на устойчиво развитие на транспортния сектор, в съответствие с принципите за сигурност, безопасност, енергийна ефективност и екологичност, каза зам.-мнистърът на транспорта и съобщенията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ