Аркади Шарков: В следващите два дни очакваме доставки на част от дефицитните антибиотици

Аркади Шарков: В следващите два дни очакваме доставки на част от дефицитните антибиотици

Аркади Шарков: В следващите два дни очакваме доставки на част от дефицитните антибиотици

Утре и вдругиден се очакват доставки на част от дефицитните антибиотици. Това заяви в ефира на bTV съветникът в здравното министерство Аркади Шарков. 

По думите му, България има възможност да покрива нуждите на населението от тези лекарствени продукти. "Произвеждаме генерици, но те са напълно съответстващи на оригиналните продукти", посочи Шарков, допълвайки, че към момента на пазара липсват 63 медикамента. 

"В следващите дни ще пристигнат няколко бранда, утре ще можем да бъдем по-конкретни. В следващите месеци българските граждани ще имат достъп до лекарствата, от които имат нужда. Имали сме разговори за бърз, паралелен внос на няколко продукта, които към момента липсват – някои от тях са за респираторни заболявания, други са антибиотични. В рамките на тази седмица ще се определи с колко може да се съкрати административния срок за този внос", посочи Шарков.

Относно презапасяването с лекарства Аркади Шарков посочи, че фармацевтите са длъжни да изпълняват точно рецептите и ако в тях е записано лечение с една опакова от дадено лекарство, те не могат да го дадат в по-големи количества. Проверки се правят и по тази тема, а експертът призова да се подават сигнали в случай на нередности. 

"Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно. Когато пациент закупи лекарства, след като сам е взел решение, че ще се лекува с тях, лишава други хора, които действително имат нужда от същите медикаменти по лекарско предписание", коментира още той.

Шарков разказа, че има приложение, с което можем да сравняваме цените на лекарствата у нас. То е на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и се открива в Google Play. Чрез него може да се намери и аналог на медикаментите.

По темата за липсващите лекарства на пазара у нас говориха и Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки и Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата в ефира на БНТ

"Най-липсващото в момента в аптечната мрежа са антибиотиците, особено за деца. Проблем са и антибиотиците за възрастни и той се задълбочава във времето. Има и стотици лекарства, които липсват, но това не е от сега", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов и добави, че над 300 са липсващите лекарства.

"Извънредни доставки на антибиотици се очакват още тази седмица и недостигът ще бъде компенсиран постепенно в рамките на месец. "Тази седмица стартират доставки на част от лекарствените форми, под форма на суспензия, които се използват при деца, от групата на цефалоспорините. В следващата седмица започват доставки от пеницилините. Така, че уверението от страна на производителите, че в рамките на месеца и началото на следващия ще има достатъчно количества, които да компенсират това, което към момента се получава като недостиг", каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ