МФ потвърди: България се готви да приеме еврото най-късно на 1 януари 2025 г.

МФ потвърди: България се готви да приеме еврото най-късно на 1 януари 2025 г.

МФ потвърди: България се готви да приеме еврото най-късно на 1 януари 2025 г.

България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не по-късно от 1 януари 2025 г. Подготовката и напредъкът на страната ни в тази посока бяха обсъдени на срещите на министъра на финансите Росица Велкова с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с еврокомисаря Валдис Домбровскис по време на заседанието на ЕКОФИН на 27-28 април 2023 г., съобщава пресцентърът на финансовото министерство. На тях бяха дискутирани също въпросът за овладяването на инфлацията и мерките на правителството в тази посока, както и очакванията за дефицит по бюджета. 

Във връзка със спекулации в медиите, свързани с процесите по присъединяването на страната ни към еврозоната, министерството на финансите категорично заявява, че на тези срещи не е повдигана темата за отлагане на въвеждането на еврото в България след 1 януари 2025 г. , подчертават от МФ.

"Членството в еврозоната е приоритет за нашата страна. Продължава активната работа на държавата по подготовката за приемане на единната европейска валута, както в техническата, така и в законодателната част. 

Министерството на финансите смята за недопустимо разпространяването на фалшиви новини и противоречиви послания в медиите, особено в такива с добра репутация в публичното пространство. Всяка информация за официалните срещи на министъра на финансите се предоставя навреме от пресцентъра на институцията по официален път", напомнят от ведомството. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ