Спорове в СОС за исканите от Румен Гайтански 24 общински имота в замяна на къпалнята "Мария Луиза"

Спорове в СОС за исканите от Румен Гайтански 24 общински имота в замяна на къпалнята Мария Луиза

Бизнесменът Румен Гайтански – Вълка е поискал 24 имота в замяна на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина. Той е изпратил писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което е представил искането си, срещу което да върне своя дял от имота. Писмото е изпратено на 4 юли, но за него се разбра едва вчера, ден преди редовното заседание на Столичния общински съвет, което започна с размяна на реплики по този повод между общинския съветник от "Спаси София" Борис Бонев и председателя на СОС Георги Георгиев.

"Откъде Гайтански знае, че посочените от него имоти са общински? Едва ли е ровил кадастъра имотче по имотче, за да види кое му приляга и кое ще му бъде удобно. За мен няма никакво съмнение, че тези 24 имота са му подадени като вътрешна информация от Столична община, за да си ги поиска.", обвини Бонев. Според него, проблемът със собствеността е можело да бъде решен отдавна, къпалнята може лесно да бъде обявена за паметник на културата с решения на министъра на културата. Тя се намира в Борисовата градина, която също е такъв. "При една независима оценка, цената на този имот ще бъде много по-ниска от това, което собственикът в момента си представя, че може да получи за него", обясни той. И обвини ГЕРБ, че са имали достатъчно време да върнат къпалнята "Мария Луиза" на София. Според него искането му ще се изпълни, но вероятно броят на имотите ще се намали.

Бонев коментира още, че за последните пет заседания на СОС са разгледани над 120 доклада за разпореждане с общинско имущество. Някои от тях са за продажба или даване на имот под наем за 5-10 години. "Някои от тези доклади са напълно нормални и стандартни и трябва да ги има, то има и много други, които са скандални по наше мнение, защото включват напълно необоснована продажба на общинско имущество без ясна цел и посока", коментира той. 

Според него това е най-видно, когато има казуси, където общината е съсобственик на имот, но вместо да изкупи останалото от него, го продава на силно занижени цени. "Понякога сумите се променят 2-3-5 пъти само и единствено благодарение на намесата на някои общински съветници", посочи общинският съветник.

"В огромния процент от случаите предварителните оценки, които са извършени от експертни оценители са с много по-ниски цени от реалните пазарни", каза и съветникът от ДБ Бойко Димитров. Той посочи и друг проблем - не се придобиват нови имоти, а трябва да се отчуждят площи за зелени терени и инфраструктура.

Гайтански е основен собственик на къпалнята и до момента не е получил офциален отговор на искането си. Задочно обаче председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заяви още вчера, че София няма да плаща откупи. "Гайтански може да иска каквото си иска, но няма кой да му го даде!", декларира и днес шефът на СОС в началото на заседанието. "През февруари лично аз предупредих, че Борис Бонев падна във вълчия капан, като пръв предложи след сечта в Борисовата градина, да изкупим къпалнята "Мария Луиза". От тогава до ден днешен ние имаме много ясна позиция - схемата от преди 20 години няма да бъде осребрена, докато ние отговаряме за града", каза още Георгиев.

И увери, че ако един ден има сделка с Гайтански, то тя със сигурност ще е при изгодни за столицата условия.

Георгиев е категоричен и че, "единственото, което ще има на това място, ще бъде къпалня. Придобили са чрез тази бандитска схема къпалня и ще правят само това и нищо друго. Това се предвижда градоустройствено и по закон и проблем там няма". Опасения, че теренът може да се превърне в поредната строителна площадка за жилищно строителство вървят от момента, в който Гайтански официално потвърди, че е собственик на обекта. Как и кога точно е станало придобиването на собствеността засега не е ясно, но се знае, че е била прехвърлена на близки на Гайтански.

Специална работна група беше създадена вчера по казуса със собствеността на Румен Гайтански върху къпалнята "Мария Луиза" след като писмото му до Фандъкова стигна и до комисията по архитектура и градоустройство. В него той пише, че е изминал повече от месец, след предложението му да прехвърли акциите си към общината, но не е получил отговор и затова приложил и списък с конкретни имоти, които да получи в замяна. Сред тях са:

  • 12 имота на бул. “Г.М.Димитров”, близо до NVTower, включително и терен, отреден за паркинг.
  • Имот на бул. “Черни връх” 47, около мол “Парадайз”, който се води общинска частна собственост с площ от 1348 кв. м за друг тип застрояване.
  • 11 парцела в район “Слатина”, 5 от които са близо до пазара “Слатина”, а останалите 6 са в близост до ул. “Кривина” в кв. “ Христо Смирненски”.

Всички терени са с площ от близо 33 декара. Къпалнята “Мария Луиза”, състояща се от спортен басейн, други четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения, заема имот с площ близо 35 300 кв. метра в Борисовата градина, която е най-големият столичен парк.

По оценки на Борис Бонев поисканите от Румен Гайтански общински имоти са на стойност поне 100 млн. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ