Боряна Калейн завоюва най-високия връх в Баку - абсолютна европейска шампионка!

Боряна Калейн завоюва най-високия връх в Баку - абсолютна европейска шампионка!

Боряна Калейн завоюва най-високия връх в Баку - абсолютна европейска шампионка!

Боряна Калейн донесе първа европейска титла за България в многобоя от 29 години насам, след като спечели златния медал на континенталния шампионат в Баку (Азербайджан). Нашата кралица на художествената гимнастикя изигра силно композиции си и събра 131.000 точки.

Успехът на Калейн е исторически, защото отбелязва връх, постиган последно преди 29 години от Мария Петрова, която стана европейска шампионка за България в многобоя от Солун (Гърция) през 1994 година.

Другата националка Стилияна Николова също се представи отлично и взе бронзовото отличие със 129.500 точки.

Миналата година на Евро 2022 в Тел Авив Боряна Калейн стана втора в многобоя, а Стилияна Николова - трета.

Сребърното отличие в Баку спечели световната шампионка от София 2022 София Рафаели (Италия) със 129.550 точки.

Снимка от официалната фейсбук страница на Българската федерация по художествена гимнастика

Състезанието беше изключително оспорвано и се реши в последната ротация и след изпълненията на Рафаели с топка и на Калейн с бухалки. Българката излезе последна на килима и с изключително силна игра заслужено спечели европейското злато.

Боряна Калейн игра първо с лента и в началото на композицията си допусна една неточност, но след това беше стабилна и беше оценена с 31.250 точки. От щаба ни подадоха контестация за трудност с тяло, която беше уважена и съдиите я увеличиха на 31.750 точки. На обръч Калейн също се представи отлично и получи 33.250 точки. В третото си излиза на килима тя показа красивото си съчетание с топка по най-добрия начин и взе 33.100 точки. В последното си изпълнение с бухалки националката беше безупречна и с 32.900 точки взе титлата.

Стилияна Николова, която има и бронзов медал в многобоя от Световното първенство в София 2022, започна надпреварата със съчетанието с обръч, игра много добре, артистично и получи 34.700 точки. Българката изпълни отлично и композицията си с топка, за да бъде оценена с 34.750 точки. По време на своите "рок" бухалки Николова допусна две малки грешки, но съчетанието й е изключително трудно и получи 32.300 точки. Накрая с лента тя допусна грешки и има 27.750 точки, което й бе достатъчно за бронза. Рафаели стана втора с разлика от едва 0.050 точки пред българката.

Утре Стилияна Николова и Боряна Калейн ще играят на финалите на три от четирите уреда, а Ева Брезалиева ще спори за отличията на лента.

Европейското първенство продължава в 18.00 часа българско време с многобоя при ансамблите жени. България е във втората група от 19.50 часа. В края на днешния ден ще стане ясен и отборният шампион, а националния тим води в класирането преди изпълненията на ансамблите, съобщават от Българската федерация по художествена гимнастика.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ