Есента очакваме ваксини срещу подвариантите на Омикрон

Есента очакваме ваксини срещу подвариантите на Омикрон

Есента очакваме ваксини срещу подвариантите на Омикрон

Над 3 милиона налични ваксини има към момента в страната, а през есента се очакват и още. Това каза в ефира на “Събуди се” директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

“Тези 3 милиона дози са достатъчни към момента, но от септември се очакват доставки и на адаптирана ваксина, на която в момента Европейската агенция извършва оценка на документите от производителя”, обясни Кирилов. “Няма основание за притеснение от недостиг на ваксини!”, категоричен бе той. 

"В Европа се правят опити за ваксинация на деца между 5 и 11 годишна възраст, като тази възрастова група предстои да бъде намалена", каза още Кирилов. 

Той увери, че наличните ваксини са в срок на годност и са ефективни срещу новите подварианти на Омикрон. “Към момента препоръката на ЕМА, по отношение на четвъртата доза, е  лицата на 60 години и тези с придружаващи заболявания, да си я поставят от наличните ваксини, защото те продължават да имат висока ефективност”, поясни Кирилов. 

Що се отнася до лекарствата срещу COVID, има над 10 одобрени продукта, някои от тях налични и у нас. Кирил обаче обясни, че те се използват в определени етапи от заболяването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ