Искането за удължаване на ограниченията за украински земеделски внос влиза в ЕК

Искането за удължаване на ограниченията за украински земеделски внос влиза в ЕК

Предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет от държавите от ЕС и комисията да се произнесе окончателно, заяви в троянското село Орешак министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, съобщи БТА. Пет страни, сред които България, настояват ЕС да удължи забраната за внос на зърно от Украйна.

По думите му България има проблем само с три продукта. „Това е доста сложен политически въпрос, не е достатъчно на нивото на Министерство на земеделието да бъде решен. Проблемите на България са само със слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със сухо мляко. Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на много ниска цена от Украйна, сваля цените на българското мляко и то вече е под себестойност“, посочи министърът.

Той коментира и излизането на Русия от черноморската сделка. „От тук тръгна проблемът - Украйна не може повече да изнася по море своите наличности от зърнени култури и това трябва да стане по суша, през така наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в състояние да поеме такъв интензивен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат капацитет да натоварят такова количество“, посочи Кирил Вътев. Той добави, че затова ще се търси съдействие от Гърция и Хърватия да ползваме техни пристанища.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри първия по рода си фестивал на виното „Открий го! Местното вино“ в троянското село Орешак. Изложители от България и Румъния представят своите продукти на 25 щанда в експозиционната площ на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ