Кирил Петков за ротационното управление: Извинявам се, но това е най-доброто, което можем да направим!

Кирил Петков за ротационното управление: Извинявам се, но това е най-доброто, което можем да направим!

Кирил Петков за ротационното управление: Извинявам се, но това е най-доброто, което можем да направим!

Аз няма да бъда част от този Министерски съвет. Спокоен съм да кажа, че властолюбието не е фактор за мен в това решение. Дълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим. Това написа във фейсбук профила си съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

"Трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам! Обаче искрено вярвам, че в тази ситуация това е най-доброто, което можем да сторим. Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна - аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили", посочва Петков. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обяснява, че предложеният формат за управление не е коалиция, а напротив - "той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ".

"Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще е факт, но министрите остават същите. Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен - заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Така че е важно да се каже, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете", аргументира се Петков. 

В поста си Кирил Петков посочва още, че Мария Габриел е била ключът, за да може този модел да бъде конструиран. И добавя, че тя има безспорни качества и компетенция в Брюксел. "Мисля, че дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа. Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс това да се случи", добавя той.

Относно критиката "Вие се предадохме и сега няма как да борите корупцията", Кирил Петков отговаря: "Ако борбата с корупцията зависи от това дали Мария Габриел е в или извън правителство, това не е никаква борба. Ние ще бъдем непреклонни към всеки, който се опита да открадне и един лев от публичните средства, независимо дали този министър е от нашата или която и да е друга партия".

И се зарича да използват тези месеци, за да сменят правилата на управлението за борба с корупцията. "Ще се борим да включим обратно всички контроли на държава с всички регулатори, които отдавна са с изтекъл мандат. Върнахме и обратно темата за Изборния кодекс - а тя е ключова за провеждането на честни местни избори", пише той. 

Ще се борим за промяна в Конституцията - там вече зависи и от другите партии. Ако искаме реална промяна обаче, трябва да има успех по тези теми и да не зависи толкова кое правителство е на власт, а реално да зависи от това какви институции имаме, добавя Петков. 

По думите му, ако не се направи този механизъм, ни чакат шести поредни избори и изброява някои реални последици от такава ситуация:  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ