Махат глобата за невалидирана карта в столичния градски транспорт

Махат глобата за невалидирана карта в столичния градски транспорт

Махат глобата за невалидирана карта в столичния градски транспорт

Глобата за неизвършена валидация  в столичния градски транспорт да отпадне. Това ще предложи председателят на  Столичния общински съвет( СОС) Георги Георгиев. Той се надява предложението му да бъде гласувано в края на февруари. 

"Вдигнал съм жълт картон на ръководството на Центъра за градска мобилност, от които очаквам в спешен порядък да си влязат в ролята и всички дефекти на системата за електронно таксуване в градския транспорт да бъдат отстранени своевременно", заяви Георгиев.  

Председателят на СОС подчерта, че е изключително недоволен от разяснителната кампания, която от Центърът за градска мобилност са направили по повод въвеждането на новите превозни документи от 1-ви януари 2023 г.

По думите на Георгиев въвеждането на нещо ново винаги води до неудобство, въпросът обаче е това да не става за сметка на сигурността на пътуванията.

"Това, от което аз съм изключително недоволен, е изпълнението на доброто решение на Столичния общински съвет от страна на ЦГМ. Лично аз съм поставил задача на ръководството на ЦГМ, които днес бяха при мен на оперативка, достатъчно рано, понеже още през лятото приехме тази тарифна политика, да започне разяснителна кампания за софиянци какво и как ще се промени. Това не се случи", заяви председателят на СОС.

За валидацията той каза, че това е изключително удачно решение, което се практикува в цял свят.

" По-лесно се прави, когато се качваме от първата врата на превозното средство, доближаваме картата, валидираме, защото на първо място градският транспорт плаща застраховка „злополука“ на пътниците в обществения транспорт, обясни Георгиев. 

"Ако не сте си валидирали картата, се водите нередовен пътник, който няма да може да се ползва от застраховката", посочи той. Според него обаче твърде лошо е била обяснена валидацията от ЦГМ, които са имали време от лятото, когато е приета от СОС новата тарифна политика, до 1 януари да я разяснят достатъчно добре на гражданите. Затова и Георгиев предлага валидацията да отпадне. Това, по думите му, няма да пречи да се събира информация, няма да е в толкова изчерпателен обем, но новата система, която е изградена с камерите за наблюдение, с възможностите за контрол на трафика, дава достатъчно други данни, посочи Георгиев. "Не искам да причиняваме неудобство на стотици хиляди софиянци, за да улесним ЦГМ в дейността му по събиране на статистически данни", каза още председателят на СОС.

Георги Георгиев каза, че все пак новата система за таксуване в обществения транспорт работи успешно. Над 6 млн. пътувания са платени с дигитални билети през миналата една година. "Промените от 1 януари, които сме приели с 6 месечен отлагателен срок от СОС, предвиждат въвеждането на билетите за време. 100 хиляди билети за време са продадени от началото на годината досега, като две трети от тях са билетите от 30 минути", добави шефът на СОС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ