МВнР препоръчва на българите в Израел да се регистрират в Посолството ни в Тел Авив

МВнР препоръчва на българите в Израел да се регистрират в Посолството ни в Тел Авив

МВнР препоръчва на българите в Израел да се регистрират в Посолството ни в Тел Авив

Министерството на външните работи отправи препоръка към българските граждани, намиращи се в Израел, да се регистрират в Посолството на България в Тел Авив, като за целта предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: Consulate.Telaviv@mfa.bg и Embassy.Telaviv@mfa.bg.

МВнР и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма. Ситуацията е изключително динамична и българските граждани следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси, могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони, обявени публично, уточняват от външно министерство. 

Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира база данни, в която се записват две групи наши сънародници:

  • български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, поради отменени полети. Това са и гражданите, които се възползваха, по обективни причини, с предимство от организираните от българското правителство полети;
  • постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето, от които с двойно гражданство. Тяхната бройка също е динамична. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел.

Причината е, че за момента, както България, така и останалите държави-членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата. Следва да се отбележи също, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват, съобщават от МВнР. 

Възможностите за чуждите граждани, в това число българските, да напуснат Израел към днешна дата са: 

  • чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион в Тел Авив;
  • чрез използване на морска връзка от пристанището в Хайфа.

Граничният контролно-пропускателен пункт Аленби с Йордания от тази сутрин е затворен.

От МВнР припомнят, че мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно:
+ 972 54 764 0089
+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на имейл: crisis@mfa.bg и на тел: +359 2 948 24 04 и +359 2 971 38 56. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ