Учебниците от 1 до 12 клас стават безплатни

Учебниците от 1 до 12 клас стават безплатни

Учебниците от 1 до 12 клас стават безплатни

Учебниците от 1 до 12  клас  стават безплатни. Това реши парламентът днес след като с пълно единодушие от 190 гласа "за"  одобри промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от БСП.  Промяната влиза в сила обаче от учебната 2024-2025 г.

Необходимите средства за безплатни учебници от 8 до 12 клас към момента, с отчетен инфлационен индекс, възлизат на около 80 млн.лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта, съответно по 8 млн.лв за втората и третата година от ползването на учебниците, посочват в мотивите си вносителите.  

От трибуната на НС лидерката на БСП Корнелия Нинова благодари на депутатите за подкрепата на законопроекта .

"Нашият закон за безплатни учебници по общообразователните предмети за всички ученици до 12 клас от 2024 г. бе приет с пълно единодушие. 300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по 300 лв, които могат да използват за други нужди на децата си. Грижата за децата и младите хора е водеща в работата ни", написа по-късно днес Нинова в пост  във  Фейсбук.

Педагогическият съвет в училището приема стратегия за развитие на училището за следващите 5 години с приложени към нея план, решиха още депутатите. Досега стратегията беше за 4 години.

Парламентът  реши още стратегията за развитие на детската градина или училището да се разработва за изпълнение на стратегически цели и специфични за институцията цели най-малко по следните насоки: качество на образованието и мерки за неговото повишаване;. патриотично възпитание, формиране на национално самосъзнание и общочовешки ценности на децата и учениците.

Сред целите на документа са и осигуряване на условия за физическа активност и участие в спортни дейности;; предоставяне на равни възможности за обучение и/или възпитание;. приобщаване на деца и ученици;. противодействие на тормоза и насилието и превенция на риск от ранно отпадане от системата на предучилищното и училищното образование.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ