Първо обвинение в длъжностно престъпление по сигнала на ДПС за златните паспорти

Първо обвинение в длъжностно престъпление по сигнала на ДПС за златните паспорти

Първо обвинение в длъжностно престъпление по сигнала на ДПС за златните паспорти

Бивш шеф на Българската агенция за инвестиции (БАИ) е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по служба, съобщиха от държавното обвинение. Според съобщението обвинението е спрямо "Ст. Я. за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ". 

Изпълнителен директор на агенцията в посочения в съобщението период е Стамен Янев. А проверката започва по сигнал на ДПС, подаден през февруари миналата година във Върховната касационна прокуратура. В сигнала се посочва, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респ. подзаконови актове по прилагането им. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. "златни паспорти", даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС. 

В началото на м.март миналата година депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви публично, че ДПС подава в прокуратурата сигнал срещу премиера Кирил Петков във връзка с т.нар.- златни паспорти. От Движението за права и свободи тогава посочват, че в мандата на Петков като служебен министър на икономиката не е спазен законът за придобиване на гражданство, като не е била издадена наредба за контрол на всяка инвестиция. От Движението също така настояват „да се установи дали наред с мнозинството китайски граждани има и руски олигарси, които са получили пребиваване или „златни паспорти“ на това основание“, обясни Хамид Хамид. Междувременно, пак през март, по инициатива на ДПС Народното събрание окончателно отмени "златните паспорти" с промени в Закона за българското гражданство.

Месец по-късно през април Стамен Янев беше освободен от поста на изпълнителен директор на БАИ и стана съветник на тогавашния министър на иновациите Даниел Лорер. Янев категорично отрече уволнението му да е свързано със започналата проверка по сигнала за златните паспорти. Малко преди това той беше привикан на разпит по разследването. Досъдебното производство по сигнала беше образувано от Специализираната прокуратура, но след закриването ѝ е разпоредено по компетентност към Софийска градска прокуратура, която всъщност излиза днес с решението за привличането на бившия директор на БАИ към наказателна отговорност.

Разследването по делото продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения, допълват от СГП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ