Президентът отказа да освободи главния секретар на МВР

Президентът отказа да освободи главния секретар на МВР

Президентът отказа да освободи главния секретар на МВР

Президентът Румен Радев отговори с "не" на предложението на Министерски съвет за отстраняване на главния секретар на МВР. Официалният отказ на президентската институция на предложението и приложените към него мотиви на Министерски съвет за отстраняването на главния секретар на МВР вече е изпратен на ресорното министерство. Това съобщиха за БТА от прессекретариата на държавния глава. 

Припомняме, че преди седмица Президентството излезе с официална позиция, след като правителството депозира мотивите, с които иска отстраняването на Тодоров. От „Дондуков” 2 обясниха, че мотивите към предложението са „изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в МВР”. 

„Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления”, заявяват от Президентството. От „Дондуков” 2 продължават, че „искането за отстраняване на главния секретар на МВР напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме Промяната” от май, в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР”.

От президентството са на мнение, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент „ще обслужи единствено интереси, различни от обществените”. „Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР”, се казва още в позицията.

Миналата седмица премиерът Николай Денков заяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на Петър Тодоров, с когото има различия за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в министерството. След правителственото заседание министър Стоянов заяви, че главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на министерството, при изпълнение на служебните им задължения, в рамките на изключително кратък период от време. 

Според устройствения правилник на Министерския съвет, министърът на вътрешните работи предварително трябва да съгласува с президента проекта на този акт. След извършването на тази съгласувателна процедура точката може да бъде включена в дневния ред на заседание на правителството.  

Самият главен секретар на МВР Петър Тодоров пред NOVA коментира позицията на държавния глава, като поясни, че е съгласен с нея, защото това било истината. „Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и за първото полугодие на 2023 г. показват много ясно дали МВР се справя добре. Там, видно от изнесения доклад, престъпността за изтеклото полугодие е намаляла с 4,1%, а разкриваемостта се е увеличила с 5%”, каза тогава Тодоров. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ