Привикаха шефа на ДАНС в парламентарната комисия за контрол на службите

Привикаха шефа на ДАНС в парламентарната комисия за контрол на службите

Привикаха шефа на ДАНС в парламентарната комисия за контрол на службите

Шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев се яви пред парламентарната комисия за контрол на службите. Заседанието бе свикано извънредно, а Тончев - изслушан от депутатите "по повод информация за невъзможност за използване на машините в изборния процес".

Ще споделя цялата информация пред Комисията за контрол на службите, каза той на влизане в сградата на Народното събрани. След изслушването Тончев отново заяви пред медиите, че е предоставил пред депутатите цялата информация по време на заседанието, което беше засекретено, предаде БТА.

На 28 октомври председателят на комисията Бойко Рашков каза пред медиите, че на заседанието на комисията депутатите ще се запознаят с доклада на ДАНС, който е изпратен до Централната избирателна комисия, както и с всички материали, които би трябвало да има към доклада.

„Бесен съм за това, което се случи, защото "Има такъв народ" (ИТН) беше партията, която поиска и се пребори машините да бъдат включени в изборния процес“. Това каза Ивайло Вълчев от ИТН след изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев в комисията за контрол на службите.

По думите на Вълчев всяко действие, което хвърля сянка върху машинното гласуване е недопустимо. "Информацията е секретна. Няма да говорим повече. За мен лично действията, които са описани в доклада на ДАНС, биха хвърлили сянка на съмнение“, коментира той.

Във връзка със справката на ДАНС по отношение на действия на заместник-министъра на електронното управление, Ивайло Вълчев каза, че е призовал колегите си в комисията да се съсредоточат към констатираните технически факти, а не върху политическите коментари. "Един човек е влязъл в една зала и е извършил едни действия", посочи той и добави, че с каква цел са направени тези действия, няма как да се предполага.

„За мен лично действията, които са описани в доклада, като един обикновен, евентуален ползвател на машина по време на гласуване, това би хвърлило сянка на съмнение“, каза депутатът. Като уточни, че "този човек е имал право да бъде там и дотам" и добави, че по правилник е извършил действия, които не би трябвало да извършва.

„Изводът е, че политици използваха една уйдурма, за да повлияят в последния възможен момент върху изборния процес в България и това беше много грозно“. Това каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ след изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Мирчев коментира пред журналисти, че на заседанието е имало критики към ДАНС. "При всички положения има проблеми в ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи", добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ