Социалното министерство предлага ръст от 50% на парите за собствен бизнес на хора с увреждания

Социалното министерство предлага ръст от 50% на парите за собствен бизнес на хора с увреждания

Социалното министерство предлага ръст от 50% на парите за собствен бизнес на хора с увреждания

До 30 000 лв. за финансиране на започване и развитие на проекти за самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания и по-облекчени условия за кандидатстване предлага Министерството на труда и социалната политика (МТСП) чрез Агенцията за хората с увреждания (АХУ). С предложението субсидията по Програмата се увеличава с 50% спрямо сегашните 20 000 лв. С промените се предвижда авансовите плащания за инвестиционни разходи по проекта да се увеличат от 30% на 50%. Това ще осигури на кандидатите повече средства за купуване на оборудване.

На 24 месеца от 36 се намалява срокът, за който финансираният бизнес задължително трябва да работи. Това ще даде възможност на бъдещите предприемачи, получили подкрепа по Закона за хората с увреждания, да се възползват по-рано и от други целеви програми, по които сега не могат да кандидатстват преди да изтече тригодишният слединвестиционен период съгласно действащата методика на АХУ. 

Предложенията са част от проекта за промени на Методиката за финансиране на проекти за самостоятелна стопанска дейност съгласно чл. 46 от Закона за хората с увреждания. Вече стартира процедурата за обществено обсъждане, която ще приклучи на 13 ноември. С предложенията се предвиждат и други облекчения като отмяна на изискването кандидатът за финансирането да докаже управленски опит за подобни дейности, както и отпадане на някои формални изисквания.

През последните три години са финансирани 59 проекта на физически лица с трайни увреждания – собственици на еднолични предприятия. Те са стартирали собствен бизнес в дейности като производство и продажба на занаятчийски стоки; студия за красота; таксиметрови превози; автобояджийски услуги; инвестиционно проектиране на сгради и съоръжения и осъществяване на авторски контрол; заведения за хранене; пътна помощ; гравиране и сублимация; разработка и поддръжка на уеб приложения и софтуер; студио за интериорен дизайн и други.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка