Ще компенсира ли инфлацията ръста на минималната заплата?

Ще компенсира ли инфлацията ръста на минималната заплата?

Ще компенсира ли инфлацията ръста на минималната заплата?

Не вярно, че минималната заплата се е увеличила с 20% за година и компенсира инфлацията. Ръстът до 780 лв. от 1 януари е с 10% , а цените на основните продукти в малката потребителска кошница, като хляб и сирене, са се повишили с 25% на годишна база. Този коментар направи в ефира на БиТиВи Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

За да се компенсира инфлацията от последната година, минималното възнаграждение трябваше да стане 850 лв. от януари, за което настояваха синдикатите, уточни икономистът.

По думите му служебното правителство не е успяло да обърне темпа на инфлацията именно на продуктите от първа необходимост, защото няма фискални инструменти за това.

„Те по дефолт не могат да правят политика и това е основният проблем в служебните кабинети. Затова настоявахме да бъде внесен бюджет в законодателната власт, за да може да има финансова рамка, тъй като в момента за всички разходи, включително за минималната заплата 780 лв., не е разписано откъде ще дойдат парите“, коментира Любослав Костов.

Той уточни, че годината е била тежка както за домакинствата, така и за бизнеса, въпреки компенсациите, защото те не са били насочени към най-нуждаещите се.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ