В момента се случва трансформация на глобалната финансова система от невиждан порядък

В момента се случва трансформация на глобалната финансова система от невиждан порядък

В момента се случва трансформация на глобалната финансова система от невиждан порядък

Финансиране на  fintech проекти ще има предостатъчно, убеден е Бисер Манолов, председател на Борда на директорите на RYVYL EU - регулирана институция за електронни пари. Има повече от 33 години експертиза в областта на финансите. Притежава доказан опит във водещи финансови институции. Той е един от основателите на Българската дилърска асоциация и неин председател в продължение на 5 години. Бил е дългогодишен председател и главен изпълнителен директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и член на УС на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозити (IADI) със седалище в Базел, Швейцария, и главен дилър на УниКредит Булбанк.

Бисер Манолов ще модерира дискусионния панел Fintech 2023: What's coming?, част от предстоящата на 11 май конференция Technovation 2023, организирана от списание „Мениджър“.

- Г-н Манолов, компаниите във финтех сектора са над 26,000. Това знак за какво е? Прекалено високи очаквания за лесни пари или наличието на нужда от усъвършенстване на финтех решенията?

- Нямам идея броят какво означава, но едно е сигурно – в момента се осъществява трансформация на глобалната финансова система от невиждан порядък. Ще започна по следния начин, отговаряйки на въпроса „Какво искат потребителите от финансовата система?“. Отговорът е да получат евтин продукт чрез лесен достъп, незабавно, с максимално ниво на сигурност, максимално опростен за използване чрез телефона си. 

Вижте какво правят най-големите технологични гиганти – Apple, Google и Samsung. Те дадоха възможност на клиентите си чрез  приложенията  Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay да използват телефоните си като платежни устройства – онлайн и офлайн, да токенизират своите дебитни и кредитни карти, т.е. всяко мобилно устройство се превърна в ПОС терминал.

От друга страна, започнаха и масово да предлагат продукти от типа BNPL (buy-now-pay-later), т.е. започнаха да развиват потребителското кредитиране и т.н. В този ред на мисли считам, че не става въпрос за едни „бързи пари“, както е формулирано във въпроса ви, а за „Big Bang“ – фундаментална промяна на сектора. Новата инфраструктура преформатира както доставчиците на тези услуги, така и самите бизнес модели. Лицензираните участници за финансови услуги (банките) все повече разчитат на „трети страни“ да предлагат техните продукти, а от друга страна, нефинансовите компании рязко увеличиха продуктовата си гама от различни финансови услуги (embedded finance).  Явно бройката от 26,000 е само началото на този процес на трансформация.

- Как оценявате marketplace-a за венчър капитал за финтех компаниите днес?

- По последни проучвания глобалният fintech пазар ще достигне 225 млрд. долара до 2027 година. 94% от тази сума се падат на дигиталните разплащания. Пак ще се върна на Apple като пример и един от последните им продукти – Apple Card. От компанията обявиха, че всеки, който ползва дебитната карта на компанията, може да получи 4.15% годишна доходност по своите средства, немислима доходност при традиционните банкови депозити. Платформата Mintos предлага инвестиции в почти 50% от европейските държави. Платформата TWINO предлага услуги в областта на инвестиционното банкиране с максимално ниво на киберсигурност. Да не забравяме компанията с българско участие - Robinhood, която изцяло промени логистика и достъпа на ритейл клиентите към финансовите инструменти. Считам, че с навлизането на AI нещата ще се развият със зашеметяваща скорост и в този смисъл процесът е еднопосочен.

- Ще има ли фалитът на Silicon Valley Bank сериозен ефект върху източниците на финансиране?

- Не, не мисля. Има два основни фактора, които ми дават комфорт за толкова категоричен отговор – финансовото поведение на младите хора и новоизградената инфраструктура. “Nextgen“ поколението усетиха силата на „обединения паричен ресурс“, който множеството платформи и изградената мрежа дават. В този ред на мисли може да се каже, че най-важните характеристики на „новите финансови пазари“, които обслужва fintech индустрията е изключително високото ниво на свързаност „connectivity” и мобилност „mobility“. Между другото Silicon Valley Bank падна поради  грешки на управляващите я -  подцениха мобилността на привлечения ресурс и безкрайната вяра, че държавните облигации наистина са 100% „безрисков актив“.

Jай-горещият случай за силата на обединените ритейлъри започна със ситуацията около геймърската компания GameStop,когато само в рамките на часове „малките“ инвеститори успяха да се обединят и играха против пазарните позиции с акции на компанията на няколко хедж фонда. Впоследствие два от тях фалираха с реализирани загуби от милиарди долари.

Финансиране на fintech проекти ще има предостатъчно. Както казах, не само от фондове за рисков капитал и от „обединени малки инвеститори“ през peer-to-peer платформите.

- Apple в момента „краде“ депозити от традиционния банков сектор. Някои експерти казват, че изглежда и се държи като банка, но засега регулаторите не я наблюдават. Поне не и явно. Какво мислите за този бизнес модел – устойчив ли е и ще се присъединят ли и други компании с подобно високо потребителско доверие към него?

- По-горе засегнах темата, но ще се опитам да я развия. Ще започна така: следващата фаза на развитие на финансовата система ще бъде в посока развитието на вградените финанси (embedded finance) и отвореното банкиране. Това означава две неща. Първо, че банковите услуги няма да бъда монопол единствено на банките и второ, почти всяка компания ще предлага и финансови услуги. Нали разбирате, че говорим за пълно отваряне на финансовите услуги.

Този процес започна отдавна и регулаторните органи осъзнават, че той е неизбежен. Доколкото усещам, единствено и само те се опитват да го държат в някакви разумни граници от гледна точка на сигурност и откритост. Бих казал, че в момента се изграждат постовете на взаимоотношение между DeFi (децентрализирани финанси), CeFi (централизирани финанси)  и TredFi (традиционните финанси). Бързам да поясня, че изобщо не става въпрос за криптовалути, а начин на изграждане на инфраструктурата на новата финансова система, участниците в нея и начина на взаимоотношение. Трябва задължително да вметна, че CBDC (дигиталните валути на централните банки) са съществена част от нещата, за които говоря. За по-любознателните бих препоръчал да разгледат внимателно проектите на BIS Innovation Hub. Както знаете BIS – Bank for International Settlement, е известна като “централната банка на централните банки“. Мисля, че това ще ги убеди в това, че процесите, за които говоря, са вече тук.

- Българи са сред основателите на две сериозни компании в този сектор в световен мащаб – Robinhood и Payhawk. Можем ли да очакваме още подобни добри примери, имаме ли тази среда?

- Разбира се. Fintech в България се развива изключително добре. Според информация от Българската финтех асоциация в страната има 156 финтех компании с близо 12х работещи. Приходите в индустрията вече надхвърлят 2 млрд. лева. Примерите с Robinhood и Payhawk говорят единствено и само за безкрайния предприемачески дух на българина, ако не му се пречи.

***

 Technovation 2023 ще се състои на 11 май от 12.30 ч. в Sofia Event Center.  Събитието е с безплатен достъп, който можете да си осигурите чрез предварителна регистрация тук.

Генерален партньор на събитието е ACCENTURE

Основни партньори на събитието са iuvo, tbi bank, Bosch Домакински уреди България и BAT Bulgaria.

Събитието се провежда и с подкрепата на Lirex, Checkpoint и Daticum.

Институционални партньори са BASSCOM, AIBEST и Българска стопанска камара.

Медийни партньори са bTV, БНТ, dir.bg и dev.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ