Злато и бронз за България на Световните игри в Бирмингам

Злато и бронз за България на Световните игри в Бирмингам

Злато и бронз за България на Световните игри в Бирмингам

Българската състезателка по художествена гимнастика Боряна Калейн спечели златен медал на финала с обръч на Световните игри в Бирмингам, САЩ в ранните часове на сряда. Смесената двойка Ана-Мария Стоилова и Антонио Папазов пък завоюва бронзово отличие в турнира по спортна аеробика

Световните игри са форум, който включва спортове, които не са част от списъка на Олимпийските игри. Понеже в най-мащабното спортно състезание на планетата в индивидуалната надпревара на художествената гимнастика се играе само многобой (сбор от точки и на четирите уреда – топка, обръч, бухалки и лента), в Бирмингам борбата за медалите е единствено на отделните уреди.

След квалификацията, която премина късно снощи българско време, Боряна Калейн зае първо място на обръч и топка.

Оценката и от квалификациите на обръч е най-високата на турнира засега: 35.400 точки.

На финалите тя изигра стабилно своята композиция с обръч, за която заслужи оценка от 34.400 точки и златен медал, изпреварвайки една от основните си конкурентки – италианката София Рафаели само с 5 стотни. На трето място остана унгарката Фани Пигнички с 33.650 точки.

На финала на топка Калейн допусна грешки и остана на 5-то място с оценка от 31.150 точки. Титлата взе европейската шампионка от първенството в Тел Авив през 2022 г. израелката Дария Атаманов с резултат от 34.900 точки, следвана от София Рафаели с 33.550 и Фани Пигнички с 32.550 точки, които повториха класирането си от финала на обръч.

Видео: Фейсбук страница на Българската федерация по художествена гимнастика

Втората българка в състезанието по художествена гимнастика – Ева Брезалиева, не успя да преодолее квалификациите и остана 14-а на обръч с 29.200 точки, а на топка завърши 13-а с 29.250.

Квалификациите и финалите на лента и бухалки продължават късно днес и в ранните часове на четвъртък наше време. Съдия за България на състезанието е Филипа Филипова.

Родните състезатели по спортна аеробика Ана-Мария Стоилова и Антонио Папазов спечелиха бронз в категория за смесени двойки. На квалификациите бяха оценени с 20.150 точки, а на финала получиха оценка 20.250 точки.

Титлата спечелиха представителите на Бразилия Лукас Барбоса и Тамирес Силва с 20.650 точки, а втори са унгарците Даниел Бали и Фани Мазаш, световни шампиони в дисциплината, с 20.600 точки. По-късно днес са квалификациите в категория тройки, където ще участват световните шампиони от Баку 2021 Дарина Пашова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев, съобщава БТА.

Снимка: Фейсбук страница на Aerobic Union Bulgaria

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ