Годишното обръщение на Путин: Крим е свещен за нас като храмовия хълм в Йерусалим

Годишното обръщение на Путин: Крим е свещен за нас като храмовия хълм в Йерусалим

Годишното обръщение на Путин: Крим е свещен за нас като храмовия хълм в Йерусалим

„За Русия Крим има огромно сакрално и цивилизационно значение, както храмовият хълм в Йерусалим за изповядващите исляма и юдаизма. И именно така ще сe отнасяме завинаги към него”. Това заяви руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание. Той започна речта си, предавана на живо по тв канала Россия-24, с темата за присъединяването на Крим към Русия.

Днешното годишно обръщение на Путин е 21-ото президентско послание в новата история на Русия. То е базов документ за позицията на държавния глава по основните положения на руската политика. Задължението на президента да оповестява посланието, е записано в Конституцията. Обръщението започна в 12.00 московско време.

Путин припомни, че през март 2014 г. в Крим е имало референдум, след който кримският парламент е обявил независимост. Според президента за Русия това събитие има специално значение, защото в Крим „ живеят наши хора и самата територия е стратегически важна”. Той добавя, че именно в Крим е „духовният източник за формирането на многолика, но монолитна руска нация и централизирана руска държава”.

Москва няма да се подчинява безмълвно на натиска на Запада за ситуацията в Украйна, заявява Путин, цитиран от РИА Новости. По думите му Русия е в правото си да се запита защо е тази „трагедия” за Украйна и дали не е трябвало спорните въпроси „да се решават в юридическото поле и легитимните процеси”.

Руският президент напомня, че догодина В Русия ще бъде чествана 70-ата годишнина от победата във Великата отечествена война (Втората световна война) и че в своето време Хитлер се опитвал да пресели народа на Русия зад Урал.

„Биха ни пуснали по югославския сценарий на разпада с всички трагични последици  за народите на Русия”, заявява Путин и добавя, че Москва е успяла да се противопостави на това. Различни правителства обаче и досега се опитвали да построят около Русия подобие на желязна завеса, казва президентът, имайки предвид вероятно санкциите на ЕС. Той нарича „безмислени” опитите да се говори с Русия от позицията на силата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ