"Ислямска държава" вече контролира цялата граница между Сирия и Ирак

Ислямска държава вече контролира цялата граница между Сирия и Ирак

Екстремистите от „Ислямска държава” са превзели снощи и последния контролиран от сирийската правителствена армия граничен пункт с Ирак, съобщава Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирана от Франс прес. Така джихадистите вече контролират напълно сирийско-иракската граница.

Сирийските правителствени войски са се оттеглили от пункта Ал Тан към провинция Хомс.

Пунктът е на 240 км от древния град Палмира, който от вчера е в ръцете на екстремистите,   разрушаващи по пътя си всички безценни археологически обекти. 

„Ислямска държава” е екзекутирала най-малко 17 души след нахлуването си в Палмира. Още 462 са загиналите по време на едноседмичните битки за града. Преди нападението в града са живели между 50 и 70 000 сирийци. Много от тях са евакуирани към Хомс и Дамаск.

Победата в Палмира е решителна за джихадистите, тъй като това е първият важен град, който войските на Башар Асад губят заедно с големия пустинен район около него. Ислямистите вече могат да претендират, че контролират половин Сирия и заплашват Хомс.

Въпреки въздушните удари, които международната коалиция, водена от САЩ, нанася от миналата година срещу „Иракска държава”, джихадистите овладяха в неделя стратегическия иракски град Рамади, и вчера - Палмира.

За 2 юни в Париж е насрочена международна среща за Сирия и Ирак. Според дипломатически източници, цитирани от френските медии, в нея ще участват 24 министри и представители на международни организации, сред които и държавният секретар Джон Кери.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ