САЩ ликвидираха лидера на талибаните в Афганистан

САЩ ликвидираха лидера на талибаните в Афганистан

САЩ ликвидираха лидера на талибаните в Афганистан

Лидерът на афганистанските талибани молла Ахтар Мансур е бил убит при въздушен удар от американски безпилотен самолет. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на официален източник във Вашингтон.

Ударът е бил нанесен в район по афганистанско-пакистанската граница откъм страната на Пакистан. С Мансур е загинал още един талибански боец. Операцията е била осъществена с разрешението на президента Барак Обама.

Говорител на талибаните първоначално заяви, че командирът не е загинал при атаката. Впоследствие афганистанската шпионска агенция потвърди, че той е бил убит, посочи Би Би Си. Дронът се е прицелил в превозно средство в отдалечен район на Югозападен Пакистан, близо до афганистанската граница. 

Мансур ръководи ислямските екстремисти от юли 2015 г., когато наследи основателя на талибанското движение Молла Омар. Още преди година се появиха слухове, че и той е бил убит, но тогава те бяха опровергани даже от правителството в Кабул.

С новия си командир, талибаните успяха да извършат серия от кървави нападения през последните месеци. Те завзеха и важен град – първи подобен успех от 15 години насам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ