След земетресението в Непал има опасност от преливане на ледникови езера

След земетресението в Непал има опасност от преливане на ледникови езера

След земетресението в Непал има опасност от преливане на ледникови езера

Властите в Непал започнаха евакуации на населението в тежко пострадал от земетресението район след падането на нови лавини, предаде ДПА.

От събота насам продължават да падат лавини, които причиняват още разрушения и излагат жителите на допълнителен риск, съобщават властите, цитирани от БТА. Лавините пречат и на спасителните операции в района на Лангтанг, опустошен от труса на 25 април.

„В село Каинзин в Лангтанг живеят 150 души и днес ги евакуираме, защото в района отново имаше лавини“, каза полицай Правин Покхрел. „Караме хората по въздух в Катманду или Дхунче, в зависимост от избора и възможностите им“, добави той.

„Пътищата бяха затрупани от лавините, така че спасителните операции бяха затруднени – вече не можем да ги осъществяваме по земя“, заяви друг полицай.

Поради опустошението е трудно да се намерят и места за кацане на хеликоптерите, а силите за сигурност се опитват да разчистят пътища, за да облекчат операциите.

Международният център за интегрирано развитие на планинските райони предупреди, че земетресението е създало пукнатини в региона на Хималаите. Те могат да доведат до преливане на ледниковите езера, съобщава в. „Кантипур дейли“.

Броят на потвърдените жертви на труса достигна 8046, като най-малко 68 са чужденци. Близо 18 хил. души са ранени.

Очаква се броят на жертвите и пострадалите да нарасне, защото спасителните екипи не са стигнали още до някои отдалечени селища.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ