Янукович: Украйна е на крачка от гражданска война

Янукович: Украйна е на крачка от гражданска война

Сваленият украински президент Виктор Янукович направи обръщение към народа на Украйна от руския град Ростов на Дон, където се намира. Той обвини ЦРУ и по-специално директорът на американското разузнаване Джон Бренън, който снощи е бил в Киев, в поощряване на началото на силова акция срещу протестиращите в Югоизточна Украйна.

Янукович призова украинските войници да не стрелят по народа си, предаде ИТАР-ТАСС. Той заяви, че Украйна е на прага на гражданска война. По думите му страната се е запътила към фалит и народът й „никога няма да приеме диктата на националистите. Той смята, че САЩ са пряко отговорни за събитията в Украйна и въздействат на ситуацията в нея, провокирайки гражданска война чрез дипломатически канали и спецслужби. Янукович твърди, че организирането на референдум е единственият начин да се успокои Украйна и да се предпази тя от разкол.

ЦРУ опроверга информацията за влияние върху решенията на новите власти в Киев.

Изявлението на Янукович е провокирано от решението на Киев да обяви "пълномащабна антитерористична операция" с участието на въоръжени сили срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна. Русия отговори с декларация, осъждаща това решение и и информираща за иск за извънредно заседание на Съвета на сигурност в ООН заради конфликтната ситуация.

Тази сутрин в 09:00 ч. изтече срокът, даден от Киев към привържениците на федерализацията на Украйна да напуснат заетите от тях административни сгради в градовете на региона. Украйна изпраща армията си, за да възстанови реда в източните си провинции.

Новото правителство в Киев продължава да се бори с липса на доверие в източната част на Украйна и в няколко градове, чието управление фактически бе поето от проруски групи през уикенда, посочва Би Би Си. Град Словянск в Донецкия регион е напълно обграден от бунтовнически барикади. На входа на основните пътни артерии за влизане в него са установени митнически контроли на проруска милиция.  Киев се зарече да си върне контрола над града, но изпращането на армия там носи висок риск от реакция от страна на Русия, която позиционира десетки хиляди свои военни близо до границата й с Украйна.

Кризата в Украйна бе повод за среща на Съвета за сигурност на ООН. Постоянният представител на Русия в него Виталий Чуркин заяви, че „в самообявилото се правителство в Киев има неонацисти и антисемити”. Русия призовава властите в Украйна да не използват сила срещу проруските протестиращи в източната част на страната. Посланикът на Украйна в ООН Юрий Сергеев заяви, че Москва изкуствено е създала кризата в Източна Украйна.

Министрите на външните работи от ЕС също се събират в Люксембург, за да решат какви да бъдат евентуалните реакции на засилването на напрежението в Украйна. Те се анализират и последиците от заплахата на Русия да спре газовите доставки. В заседанието ще участва и българският външен министър Кристиан Вигенин. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ