800 известни израелци призоваха за признаване на Плестина

800 известни израелци призоваха за признаване на Плестина

800 известни израелци призоваха за признаване на Плестина

Близо 800 известни израелски личности от всички области са изпратили апел до няколко европейски страни да признаят Палестинската държава, съобщи израелският вестник Haaretz. Апелът е подписан от имена като Омос Оз, Давид Гросман, А.Б. Йеошуа. Писмото е изпратено до парламентите на Белгия, Дания и Ирландия, които през следващите седмици ще обсъждат въпроса.

Освен писателите, под документа са се подписали нобеловият лауреат за икономика през 2002 г. Даниел Канеман, бившият председател на Кнесета Авраам Бург, бившият министър на образованието Йоси Сарид.

„Вашите усилия за признаване на Палестинската държава ще подкрепят перспективите за мир и ще насърчат израелци и палестинци да разрешат конфликта”, заявяват авторите на апела.

Подписката се появи само няколко дни, след като френското Национално събрание прие резолюция, подканваща Париж да признае Палестинската държава. Макар документът да е пожелателен и не задължителен за правителството, израелското посолство обвини депутатите, „че отдалечават възможностите за постигане на споразумение” за мир.

В края на октомври Швеция беше последната от списъка страни, признали Палестина. Правителството заяви, че „критериите на международното право за признаването на Палестинската държава са изпълнени” с факта, че съществува територия, макар и без фиксирани граници, че има население и правителство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги