Малко вероятно е Русия да изтегли силите си от Южна Украйна

Малко вероятно е Русия да изтегли силите си от Южна Украйна

Малко вероятно е Русия да изтегли силите си от Южна Украйна

Малко вероятно е Русия да се изтегли от завзетите територии по украинския южен бряг. Това заяви в интервю за Ройтерс руският посланик в Лондон Андрей Келин. Освен това той допълни, че военните сили на страната му ще разгромят украинските войски в целия Донбас.

На въпроса как според него ще приключи този конфликт, Келин отговори: "Ще освободим цял Донбас" и допълни, че е трудно да се предвиди оттегляне на силите от южната част на Украйна, защото руснаците вече имат опит, че след подобно оттегляне започват провокациите и биват убивани хора.

Думите на посланика представляват своеобразна публична прогноза за края на войната - на практика насилствено откъсване на една пета от днешната украинската територия след разпадането на бившия Съветски съюз, коментира Ройтерс. Същевременно обаче агенцията припомня позицията на Володимир Зеленски, който многократно е заявявал, че никога няма да приеме окупирането на украински територии от Русия и ще се бие до последно, докато и оследният руски войник не бъде изтласкан от територията на страната му. 

В интервюто руският посланик заяви още, че рано или късно Украйна трябва да реши или да сключи мир с Русия или "да продължи да се търкаля надолу по хълма".

По повод на предупреждението на Владимир Путин към Запада да престане с доставките на оръжие за Украйна и възможността от ескалация на конфликта Келин заяви:

"Разбира се, че е възможна ескалация. Ако притокът на оръжия е организиран по начин, който застрашава стратегическата ни ситуация, нашата отбрана, ние ще трябва да вземем сериозни мерки срещу това".

Келин отбеляза, че Западът не разбира истинската причина за конфликта и пренебрегва тревогите на Русия.

На този етап украинското правитество все още не е коментирало интервюто на Келин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ