Вигенин: Резолюцията срещу „Южен поток” е плод на емоция

Вигенин: Резолюцията срещу „Южен поток” е плод на емоция

Не бива да се преувеличава значението на резолюцията на Европейския парламент, която препоръчва спирането на „Южен поток”. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

По думите му резолюцията е плод на емоционалния израз на Европейския парламент за по-бърза политическа и икономическа стабилизация на Украйна

„Не „Южен поток" е проблемът на Украйна", подчерта външният министър.

Той добави, че в България, за разлика от други въпроси по темата за „Южен поток” има единодушие на управляващите и опозицията.

„Това е важен национален проект, който ще гарантира сигурността на гражданите", категоричен е Вигенин.

Външният министър припомни газовата криза от началото на 2009, в резултат на която бяха спрени доставките на "синьо гориво" за България. Той заяви, че нестабилността на Украйна е била една от причините за избухването на тази криза. "Сигурността на доставките и диверсификацията на източниците ще дадат сигурност", каза Вигенин.

Проектът за газопровод "Южен поток" има за цел да диверсифицира доставките на руски газ за страните от Европейския съюз, като се заобиколят нестабилни държави като Украйна.

На 15 ноември 2012 г. България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода „Южен поток”, който ще минава през нашата страна. На 31 октомври 2013 г. беше направена и първата копка на нашата територия. Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро.

Морската част на „Южен поток” ще започне от руската компресорна станция „Русская” и ще достига до бреговете на България. Строителството на участъка ще струва около 10 милиарда евро. От България ще има четири сухопътни разклонения – към Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Словения и Италия. Стойността на проекта ще бъде около 8,6 млрд. евро. Общата проектна мощност на „Южен поток” е 63 милиарда куб. метра. Очаква се газопроводът да бъде въведен в експлоатация до 31 декември 2015 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ