Цените на петрола се понижиха след решението на ОПЕК+ за скромно увеличение на добива

Цените на петрола се понижиха след решението на ОПЕК+ за скромно увеличение на добива

Цените на петрола се понижиха след решението на ОПЕК+ за скромно увеличение на добива

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък, след като инвеститорите не реагираха с възторг на решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия, известни като формата ОПЕК+, да повиши леко добива на петрол, изразявайки съмнения, че това увеличение няма да е достатъчно, за да компенсира липсващите доставки от Русия и да отговори на нарастващото търсене от Китай, предаде Ройтерс.

Към 8:55 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,35 долара, или 0,30%, до 117,3 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,51 долара, или 0,44%, до 116,4 долара за барел.

Дотук се стигна, след като вчера ОПЕК+ одобри увеличение на добива с 648 хил. барела дневно през юли и август, вместо с 432 млн. барела на ден, както предвиждаше по-ранния договор.

Увеличенията бяха разпределени пропорционално между страните-членки, но тъй като Русия е включена в пакта и членове като Ангола и Нигерия не успяват да изпълнят квотите си, анализаторите смятат, че увеличението на доставките вероятно ще бъде по-малко от обявения обем.

„Фактът, че Русия беше оставена в групата, предполага, че алиансът ще продължи да изпитва затруднения с производството, за да изпълни дори това скромно увеличение на квотите“, посочиха анализатори на ANZ Research в бележка.

„Казано по друг начин, търговците смятат, че това постепенно увеличение е твърде малко на фона на нарастващите рискове от частичното ембарго на ЕС върху вноса на руски петрол и очакваното увеличение на търсене в Китай“, каза управляващият партньор на SPI Asset Management Стивън Инес.

На фона на понижението на дневните случаи на заразени с COVID-19, тази седмица финансовият център на Китай Шанхай и столицата Пекин облекчиха ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Китайското правителство обеща широка подкрепа за стимулиране на икономиката на страната, като очакванията са тя да бъде насочена към сектори с високо потребление на гориво, като например тези на инфраструктурата и строителството.

Анализаторите обаче предупредиха за рискове от намаляване на търсенето и цените на петрола, тъй като Пекин не промени цялостната си позиция относно правилата за COVID-19.

„Повторното отваряне на Китай от блокирането засега е положително за търсенето, но страната запазва политиката за нулев Covid, така че един нов локдаун може бързо да ерозира това въздействие“, казаха анализатори от National Australia Bank в бележка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ