Цените на петрола се повишиха на фона на потенциалното намаляване на производството на ОПЕК

Цените на петрола се повишиха на фона на потенциалното намаляване на производството на ОПЕК

Цените на петрола се повишиха на фона на потенциалното намаляване на производството на ОПЕК

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък на фона на нарастващите опасения за недостиг на доставките заради проблемите с руския износ, потенциала за намаляване на добива от големите производители и частичното затваряне на рафинерия в САЩ, предаде Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,63 долара, или 0,62%, до 101,8 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,43 долара, или 0,45%, до 95,32 долара за барел.

И двата петролни еталона достигнаха триседмични върхове в сряда, след като саудитският министър на енергетиката отбеляза възможността Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни заедно като ОПЕК+, да намалят производството, за да подкрепят цените.

В същото време дискусиите по споразумението за ядрената програма на Иран остават в застой, което поставя под въпрос всяко възобновяване на износа от страната.

„Цените на суровия петрол Брент скочиха над границата от 100 долара за барел, след като саудитските представители показаха готовност да защитят цените чрез намаляване на производството на ОПЕК+, ако е необходимо“, посочиха анализатори на Citi в бележка.

В Съединените щати BP съобщи, че затваря някои звена в своята рафинерия в Уайтинг, Индиана, след пожар в сряда. Заводът с продукция от 430 000 барела на ден е ключов доставчик на горива за централната част на САЩ и град Чикаго.

Преговорите между Европейския съюз, САЩ и Иран за съживяване на ядрената сделка от 2015 г. продължават, като Иран заявява, че е получил отговор от Съединените щати по „окончателния“ текст на ЕС за възраждане на споразумението.

Източници от ОПЕК казаха на Ройтерс, че всякакви съкращения от ОПЕК+ вероятно ще съвпаднат с връщането на иранския петрол на пазара, ако Техеран договори ядрена сделка със световните сили.

Намаляващите запаси от суров петрол и продукти в САЩ също добавиха към възходящия натиск върху цените. Запасите от петрол намаляха с 3,3 милиона барела през седмицата до 19 август до 421,7 милиона барела. Това е над очакванията на анализаторите в проучването на Ройтерс, като те залагаха на спад от 933 000 барела.

В същото време запасите от бензин в САЩ паднаха с 27 000 барела през седмицата до 215,6 милиона барела, в сравнение с предишни очаквания за спад от 1,5 милиона барела.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ