Енергийните министри на ЕС постигнаха принципно съгласие за съвместни покупки на газ

Енергийните министри на ЕС постигнаха принципно съгласие за съвместни покупки на газ

Енергийните министри на ЕС постигнаха принципно съгласие за съвместни покупки на газ

Дали ЕС ще предприеме директни действия за ограничаване на цените на газа, за да намали рязко нарастващите сметки за домакинствата и бизнеса, все още е въпрос, който няма ясен отговор, тъй като министрите на енергетиката на страните членки не успяха да постигнат консенсус, предаде Euobserver.

„Трябва да имаме бързи, но и ефективни решения. Това не е лесна тема“, заяви в сряда чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, чиято страна председателства Съвета на ЕС, след като беше домакин на неофициална енергийна среща в Прага

Въпреки че не беше постигнат пробив в преговорите за ценовите тавани, страните от ЕС постигнаха принципно съгласие закупуване на газ чрез съвместна платформа преди следващото лято, каза Сикела.

Министрите на енергетиката обсъдиха различни варианти за ограничаване на високите цени в опит да дадат насока на Европейската комисия при разработването на спешни мерки, които трябва да бъдат представени следващата седмица.

Предложението на Комисията ще бъде готово навреме за срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел на 20 и 21 октомври — където енергийните въпроси и тяхното въздействие върху европейската икономика ще бъдат на първо място в дневния ред.

Предложението ще включва няколко приоритета: съвместни покупки на газ, за ​​да се избегне ситуация, при която страните от ЕС наддават на световните пазари преди следващата зима, вдигайки цените; допълнителни цели за пестене на енергия и разработване на допълнителен бенчмарк за цените на газа .

„Трябва да се заемем с цените сега“, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон по време на пресконференция със Сикела.

„Предпочитаният от Комисията ход за намаляване на цените беше да го направим чрез преговори с нашите международни партньори. Но трябва да сме готови, ако тези преговори не вървят достатъчно бързо“, каза Симсон.

ЕС трябва да е готов да приложи временен механизъм за ограничаване на цените, ако преговорите не дадат резултати навреме, добави тя. Очаква се предстоящото предложение да даде разяснения как това ще случи на практика.

Норвегия, която не е член на ЕС и пое ролята на основен доставчик на газ за блока, след като той намали доставките от Русия, се противопоставя на таваните на цените на газа.

„Смятаме, че решението е да се надгради върху търговската рамка“, каза норвежкия министър на енергетиката Терие Асланд, който се присъедини към министрите на ЕС в Прага.

Преговорите с доставчици в Норвегия и САЩ за намаляване на цените на вносния газ се разглеждат от много страни от ЕС като мярка, която може да намали цените, като същевременно запази доставките.

„Това е логична първа стъпка, която трябва да бъде направена“, каза министърът на енергетиката и климата на Австрия Леоноре Гевеслер.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ