Европейските енергийни гиганти регистрират рекордни печалби на фона на скъпия петрол и газ

Европейските енергийни гиганти регистрират рекордни печалби на фона на скъпия петрол и газ

Европейските енергийни гиганти регистрират рекордни печалби на фона на скъпия петрол и газ

Най-големите петролни компании в Европа Shell и TotalEnergies удължиха обратното изкупуване на акции в четвъртък, след като печалбите им за второто тримесечие надминаха вече рекордно предходното тримесечие на фона на скок в цените на суровината, газа и петролните продукти, пише Ройтерс.

Двете компании изкупуват акции за общо 8 милиарда долара през третото тримесечие, след като записаха съответните си най-високи тримесечни печалби, като същевременно запазиха дивидентите си стабилни, което може да разочарова някои инвеститори.

Фючърсите на референтния суров петрол Брент се повишиха с повече от 140% през последните дванадесет месеца,  като средната цена през тримесечието е била 114 долара за барел.

Високите цени на суровия петрол обикновено оказват негативно влияние върху маржовете на рафинирането, но ограниченото предлагане на рафинирани горива подкрепи рекордната рентабилност през второто тримесечие, като маржът на рафинирането на Shell на практика падна до 28 долара за барел.

На фона на тримесечна печалба от рекордните 11,5 млрд. долара, Shell изкупува обратно 6 милиарда долара собствени акции до края на октомври, съобщиха от компанията в четвъртък. През първото полугодие компанията изкупи обратно акции за 8,5 млрд. долара.

Въпреки че това надвишава насоките на компанията за възвръщаемост на акционерите до 30% от паричните средства от операции, Shell не повиши дивидентите си от сегашното ниво от 25 цента на акция.

TotalEnergies, която отчете 9% ръст на тримесечната печалба до 9,8 млрд. долара, прогнозира, че ще изкупи обратно акции за 2 млрд. долара през третото тримесечие, след като похарчи 3 млрд. долара за собствени акции през първата половина на годината.

Компанията вече обяви 5% годишно увеличение за първия си тримесечен дивидент за тази година до 0,69 евро на акция и заяви в четвъртък, че ще запази това ниво за втория си междинен дивидент за 2022 г.

Акциите на TotalEnergies се поевтиняха с 2,1%, а акциите на Shell поскъпнаха с 1,6% след обявяването на резултатите. През последните два месеца цените на техните книжа са се повишили съответно с около 35% и 49%.

Обратните изкупувания от двете най-големи петролни и газови групи в Европа по пазарна капитализация дойдоха през същата седмица, когато норвежката Equinor повиши насоките си за дивидентите и обратното изкупуване акции за 2022 г. с 30% до общо около 13 млрд. долара.

По-малкият конкурент Repsol също обяви засилена програма за обратно изкупуване на акции в четвъртък на фона на големите печалби, които се удвоиха през първото полугодие.

Бързото възстановяване на търсенето след края на пандемичните блокировки и скокът на цените на енергията, предизвикан от руската инвазия в Украйна, повишиха печалбите на енергийните компании след двугодишен спад.

Eni, Exxon и Chevron трябва да представят финансовите си резултати за тримесечието на 29 юли, а BP на 2 август.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ