Франция блокира поглъщането на доставчици на ядрено оборудване от американска компания

Франция блокира  поглъщането на доставчици на ядрено оборудване от американска компания

Франция блокира поглъщането на доставчици на ядрено оборудване от американска компания

Франция наложи вето на придобиването на доставчиците на ядрено оборудване Segault и Velan SAS от американската група Flowserve, съобщи френското министерство на икономиката. Сделката попадна в центъра на вниманието по-рано тази година, когато и опозицията, и правителството превърнаха придобиването в политически тест за амбициите на Франция за индустриален суверенитет, съобщи Politco.

Френският министър на икономиката Бруно Льо Мер се движи по въже между поддържането на Франция като привлекателна инвестиционна дестинация и запазването на суверенитета, когато става въпрос за стратегически технологии, отбелязва изданието. 

Когато по-рано тази година американският гигант Flowserve обяви намерението си да придобие канадската група за промишлени вентили Velan, френските власти сигнализираха, че ще разгледат сделката, за да могат евентуално да отделят френските дъщерни дружества на Velan (Segault и Velan SAS) по стратегически причини. 

След френското вето Flowserve обяви, че ще се откаже от плановете си да придобие Velan в световен мащаб.  

Segault - малка фирма във френския департамент Есон, почти непозната за повечето французи - доставя компоненти за ядрени подводници, строени от държавната корабостроителница Naval Group, и произвежда промишлени клапани, които се използват на флагманския самолетоносач на Франция "Шарл дьо Гол". Velan SAS (Франция) доставя компоненти за френските атомни електроцентрали.

Още през май министърът на отбраната на Франция Себастиен Лекорну също се противопостави на поглъщането. Но министърът на икономиката на Франция има последната дума по процедурите за проверка на инвестициите, които приключиха тази седмица. 

Решението от петък рискува да подхрани ново напрежение между Франция и САЩ след поредица от възходи и падения през последните години.

"Не смятаме, че решението съответства на заявената от френското правителство цел за насърчаване на чуждестранните инвестиции в икономиката на Франция", се казва в изявление на Flowserve. 

В петък служител на френското министерство на икономиката защити решението и подчерта, че националността на купувача не е единственият критерий за блокиране на сделката.

"В ситуация, в която въпросите на сигурността са съществени, ние не се колебаем да блокираме дадена сделка, дори ако тя очевидно е лоша новина за някой инвеститор", заяви служителят, на когото бе предоставена анонимност, за да обсъди чувствително досие. "Ние спазваме правилата по класически начин и американците правят същото от своя страна, но не мисля, че това може да увеличи напрежението."

Френското правителство се гордее с това, че многократно е избирано за най-привлекателната страна в ЕС за чуждестранни инвеститори. Но Льо Мер не се колебае да използва правомощията си на вето за политически чувствителни случаи.

През последните години, а дори и преди кризата с коронавируса, Франция многократно затягаше правилата си за проверка на инвестициите. През август тази година тя обяви, че ще затегне още повече проверката на чуждестранните поглъщания.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ