Франция и ОАЕ подписаха споразумение, гарантиращо доставките на нефт и газ

Франция и ОАЕ подписаха споразумение, гарантиращо доставките на нефт и газ

Франция и ОАЕ подписаха споразумение, гарантиращо доставките на нефт и газ

Франция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката, което гарантира доставките на нефт и природен газ от страната от Персийския залив, докато Европа се подготвя за възможността за пълно спиране на доставките на газ от Русия в отговор на санкциите заради войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Сделката, обявена от френското министерство на икономиката, бе сключена в момент, когато президентът Еманюел Макрон посрещна в Париж президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

В енергийният износ на ОАЕ за Франция преобладават рафинираните петролни продукти. През 2019 г. той достигна рекордната сума от 1,5 млрд. евро.

"Споразумението, което подписваме с ОАЕ, е с двойно стратегическо значение: то ни позволява да се справим с неотложните предизвикателства на енергийната сигурност в краткосрочен план, като същевременно се подготвяме за бъдеще без въглеродни емисии", посочи в изявление френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер. Министерството не огласи подробности за споразумението, предава БТА.

Американската агенция за енергийна информация цитира данни, според които ОАЕ притежават седмите по големина доказани запаси от природен газ в света. Страната, която се намира на източния бряг на Арабския полуостров покрай Персийския залив, е сред 10-те най-големи производители на петрол в света, като по-голямата част от петролното и газовото богатство на страната е съсредоточено в Абу Даби.

Групи за защита на правата на човека призоваха Макрон да напомни на своя колега от ОАЕ за лошото състояние на правата на човека в страната му.

„В продължение на години ОАЕ систематично потискат несъгласието", се казва в изявление на Хюман Райтс Уоч преди днешното посещение. „Активисти, адвокати, учители, студенти и лица, считани за критици, са арестувани, преследвани и задържани, а жените и ЛГБТ хората са подложени на дискриминация."

Това е първото държавно посещение на Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в Париж от избирането му за президент на страната, обединяваща седем прозападно ориентирани емирства. Шейх Мохамед е фактическият водач на ОАЕ още от 2014 г., като през годините успя да изгради нови съюзи в Близкия изток и с Европа.

АП подчерта близките отношения между Париж и Абу Даби, припомняйки, че по време на посещението на Макрон в Абу Даби миналата година беше сключена сделка на стойност 16 милиарда евро за продажба на френско оръжие на съюзника на Париж в Залива. Сключеният с ОАЕ договор е най-големият в историята на френския износ на военна техника.

Очаква се при посещението на шейх Мохамед във Франция да бъдат подписани и други търговски и енергийни споразумения. Те включват договор между френския енергиен гигант TotalEnergies и Националната петролна компания на Абу Даби за осигуряване на енергийни доставки, казаха от министерството на икономиката. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ