Петролът поевтиня на фона на новите мерки срещу COVID-19 в Китай

Петролът поевтиня на фона на новите мерки срещу COVID-19 в Китай

Петролът поевтиня на фона на новите мерки срещу COVID-19 в Китай

Цените на петрола се понижиха с около 2% в ранната търговия във вторник на фона на мерки срещу разпространението на COVID-19 в Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света, пише Ройтерс. На пазара натежаха и страховете от забавяне на глобалната икономика.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 2,04 долара за барел, или 1,90%, до 105,1 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 2,19 долара, или 2,10%, до 101,9 долара за барел.

„Нарастващите страхове от рецесия и продължаващото слабо търсене в Китай дърпат надолу цените на петрола, въпреки че настоящите баланси между търсенето и предлагането остават несигурни“, посочват в бележка анализатори от консултантската компания Eurasia Group.

Множество китайски градове въвеждат нови мерки за справяне с COVID-19, от затварянето на някои бизнеси до налагането на локдауни, за да овладеят новите инфекции, тъй като в страната беше открит силно заразният подвариант BA.5.2.1. на Омикрон.

„Макар че Китай може да предприеме по-целенасочен подход в опитите си да се справи с всяко огнище, трябва да видим как ще се развият нещата предвид политиката на страната за нулев COVID”, коментира Уорън Патерсън, ръководител на изследването на стоките в ING.

На пазара продължават да се отразяват и ограничените доставки на петрол от Русия заради западните санкции, наложени в отговор на нахлуването на страната в Украйна.

Притесненията за срив в системата на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) намаляха, след като в понеделник руски съд отмени по-ранно решение за спиране на операциите по тръбопровода за 30 дни.

Въпреки това търговците и анализаторите продължават да се страхуват, че Русия ще спре работата на тръбопровода, който пренася петрол от Казахстан до Черно море, потенциално прекъсвайки 1% от световните доставки на суров петрол.

Освен това свободният капацитет в Организацията на страните износителки на петрол е на изчерпване, като повечето производители работят с максимален капацитет.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще изложи аргументи за по-голямо производство на петрол от ОПЕК, когато се срещне с лидерите на страните от групата в Саудитска Арабия тази седмица, каза в понеделник съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

„Не се очаква Саудитска Арабия да добави значителни обеми в близко бъдеще, въпреки предстоящото посещение на президента Джо Байдън, тъй като Рияд ще даде приоритет на своя ангажимент за управление на пазара и запазване на свободен капацитет за спешни случаи“, казаха анализаторите от Eurasia.

В Съединените щати запасите от суров петрол и бензин отбелязаха спад миналата седмица, докато запасите от дестилат вероятно са се увеличили, показа предварително проучване на Ройтерс, публикувано в понеделник.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ