Петролът поскъпна на фона на очакваното голямо увеличение на лихвите в САЩ

Петролът поскъпна на фона на очакваното голямо увеличение на лихвите в САЩ

Петролът поскъпна на фона на очакваното голямо увеличение на лихвите в САЩ

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, докато инвеститорите претегляха ефекта на ограничените доставки срещу перспективата за голямо увеличение на лихвите в САЩ, което да охлади инфлацията и да свие търсенето на петрол, пише Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,30 долара, или 0,30%, до 99,87 долара за барел, след като в сряда завърши втора поредна търговска сесия под нивото от 100 долара. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,18 долара, или 0,19%, до 96,48 долара за барел.

Цените на петрола се понижиха през последните две седмици поради опасения от глобална рецесия, въпреки спада в износа на суров петрол и рафинирани продукти от Русия на фона на западните санкции.

„Всичко се дължи на настроения в момента. Това причини повечето от загубите, наблюдавани на петролните пазари през последните няколко седмици“, каза Хауи Лий, икономист в сингапурската банка OCBC.

„Не виждам значителни промени във фундаментите на доставките на петрол и вероятно затова Брентът все още се държи на ниво около 100 долара“, добави той.

Очакванията на пазара са, че Федералният резерв на САЩ може да вдигне лихвите с цели 100 базисни пункта на заседанието си през този месец, след като вчера бяха публикувани данни, от които стана ясно, че инфлацията в страната се е ускорила с 9,1% на годишна база през юни.

Инвеститорите също така се насочиха към долара, който често е разглеждан като актив убежище. Доларовият индекс достигна 20-годишен връх в сряда, което прави покупките на петрол по-скъпи за купувачи извън САЩ.

Данните от Администрацията за енергийна информация на САЩ също показаха забавяне на търсенето, като доставките на петролни продукти са спаднали до 18,7 милиона барела на ден - най-ниското ниво от юни 2021 г. Запасите от суров петрол се повишиха, подкрепени от ново голямо освобождаване на стратегически резерви.

Опасенията от мерките срещу  COVID-19 в множество китайски градове поставиха таван на цените на петрола. Ежедневният внос на суров петрол в Китай през юни падна до най-ниското си ниво от юли 2018 г., тъй като рафинериите очакваха мерките за блокиране да ограничат търсенето, показват данни на митниците в сряда.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ