Петролът поскъпва на фона на ограниченото предлагане

Петролът поскъпва на фона на ограниченото предлагане

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, възстановявайки се от загубите от предишната сесия, тъй като ограниченото предлагане и очакванията за по-силно китайско търсене надделяха над опасенията за забавяне на икономиката, предаде Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поскъпна с 0,68 долара, или 0,82%, до 83,60 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,77 долара, или 0,98%, до 79,55 долара за барел.

Цените на петрола се понижиха в сряда, след като данните показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели по-малко от очакваното и Федералният резерв повиши лихвените проценти с четвърт процентен пункт, оставяйки вратата отворена за ново повишение.

Тъй като ходът на Фед беше очакван, като сега фокусът на пазара се насочва към Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзниците, известни заедно като групата ОПЕК+, която следващата седмица ще проведе месечната си среща на Съвместния министерски комитет за наблюдение.

Прогнозата на комитета за търсенето ще бъде от ключово значение за това дали де факто лидерът на групата Саудитска Арабия ще реши да удължи своето доброволно намаляване на добива от 1 милион барела на ден до месец септември.

Междувременно пазарните настроения намират подкрепа в обещанията на Китай по-рано тази седмица за предприемане на повече стъпки за стимулиране на растежа.

„Китайските власти сигнализираха за засилване на мерките за подкрепа на китайска икономика, което на свой ред стимулира надеждите за възстановяване на търсенето на петрол от най-големия вносител в света“, каза Приянка Сачдева, анализатор от Phillip Nova в бележка.

Анализаторите от Commonwealth Bank of Australia пргонозират фючърсите на петрола сорт Брент да се повишат до 85 долара за барел до четвъртото тримесечие поради очакванията, че съкращенията на доставките от ОПЕК+ и устойчивото търсене ще доведат до спад на световните петролни запаси.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ